Hlavní obsah

Tálibán sestřelil v Afghánistánu vrtulník, přes 30 mrtvých

Novinky,
Kábul
Aktualizováno

Bojovníci Tálibánu sestřelili v Afghánistánu transportní vrtulník CH-47 Chinook, který se účastnil operace proti vzbouřencům. Afghánský prezident Hámid Karzáí podle BBC oznámil, že při akci padlo 31 amerických vojáků speciálních sil a osm afghánských.

Článek

List New York Times s odvoláním na armádní zdroje uvedl 37 obětí. Jde o největší ztráty aliance při jednotlivé akci od zahájení války v roce 2001. K útoku se přihlásil Tálibán.

Vrtulník byl zasažen z raketového granátometu v údolí Tangi v provincii Vardak, uvedl list.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid přiznal na své straně osm mrtvých, o nichž mluvily i afghánské oficiální zdroje. "Vrtulník byl sestřelen granátem. Při boji v provincii Vardak bylo zabito 38 zahraničních vojáků a osm tálibů," citovala z prohlášení DPA. Podle prohlášení byl vrtulník zasažen, když se komando mezinárodních sil pokoušelo zlikvidovat velitele Tálibánu v oblasti.

Jeho tvrzení se shoduje s neoficiálním americkým, i když obvykle Tálibán své úspěchy nadhodnocuje a ztráty snižuje.

Vrtulník byl zasažen při velké operaci proti vzbouřencům

Jeden ze svědků incidentu sdělil agentuře AFP, že vrtulník se zřítil poté, co se pokusil v přestřelce odstartovat ze střechy budovy, kde měl Tálibán své velitelství. Na střeše předtím záměrně přistál.

Svědek Mohammad Sabír popsal situaci agentuře AFP: „Kolem desáté večer jsme slyšeli vrtulníky letící nad naší vesnicí. Byli jsme doma. Viděli jsme, jak jedna z helikoptér přistála na střeše domu velitele Tálibánu. Pak začala střelba. Vrtulník se později pokusil vzlétnout, ale krátce po startu se zřítil. Létaly tam i další helikoptéry.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mluvčí guvernéra provincie Vardak Sáhidalláh Šáhid řekl: „Koaliční síly podnikly v noci operaci proti Tálibánu v oblasti Sajd Abad. Osm vzbouřenců bylo zabito. Koaliční vrtulník střílel po vzbouřencích ve chvíli, kdy havaroval.“

Mluvčí mezinárodních sil ISAF potvrdil pád stroje a uvedl, že se zatím vyšetřuje, co přesně se stalo. Podle něj stále probíhá záchranná operace. O mrtvých nemluvil.

Výběr článků

Načítám