Hlavní obsah

USA poprvé v historii přišly o nejvyšší úvěrový rating

– Washington

Agentura Standard & Poor's splnila hrozby a v noci na sobotu snížila Spojeným státům nejvyšší úvěrový rating AAA na AA+. Spojené státy poprvé v historii přišly o svůj špičkový dlouhodobý úvěrový rating. To může zdražit půjčky. Zbylé dvě významné ratingové agentury Moody's a Fitch naopak USA nejvyšší hodnocení jejich schopnosti splácet dluhy ponechaly.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Snížení ratingu souvisí s tím, že Spojené státy zvedly strop pro zadlužení země, které prudce roste. Zbylé dvě agentury rating nesnížily, protože republikáni a demokraté se po dlouhých tahanicích dohodli na zvýšení stropu zadlužení provázenými škrty ve výdajích.

Podle agentury Standard & Poor's však americké dluhopisy již nejsou bez rizika, protože dohoda dostatečně neřeší problém se zadlužováním. Může za to prý "propast mezi politickými stranami", která snížila důvěru ve schopnost vlády země spravovat její finance.

„Snížení odráží náš názor na to, že plán rozpočtové konsolidace, na němž se nyní Kongres a vláda dohodly, je deficitní, což podle nás znamená, že bude nutné stabilizovat vládní středně dlouhodobé dluhopisy,“ zdůvodnila po uzavření amerických trhů svůj krok agentura.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

"Snížení odráží náš názor, že efektivita, stabilita a předvídatelnost americké politiky a amerických politických institucí v čase přetrvávajících fiskálních a ekonomických výzev oslabila," uvedla dále.

Podle ní bude snížení dlouhodobé. „Jakmile jednou ztratíte AAA, obvykle se k vám nevrátí zpět.“

Pobouřená vláda

Americkou vládu snížení ratingu pohoršilo. Mluvčí ministerstva financí agenturu obvinil, že svůj verdikt vynesla na základě špatných výpočtů. Zahrnula do nich prý o dva biliony vyšší americký dluh, než činí skutečnost. "Úsudek poškozený dvoubiliónovou chybou mluví sám za sebe," uvedl mluvčí amerického ministerstva financí.

Potíže mají hluboké kořeny

John Chambers, který v agentuře vede oddělení ratingu, řekl CNN, že ani ty dvě miliardy by na závěrech agentury nic nezměnily. Podle něj to nic nemění na poměru HDP a míry zadlužení, která v dalších deseti letech dále poroste a nůžky se tak budou rozevírat.

Snížení ratingu je podle něj i reakcí na to, že vláda až poslední den dosáhla dohody na navýšení stropu zadlužení, ve chvíli, kdy ji aktuálně hrozilo, že bude na suchu. Navíc pochybuje o tom, že bude v příští dekádě možné ušetřit plánované 2,1 biliónu dolarů.

K otázce viníků uvedl: „To je problém, který vznikal dlouho, před touto vládou, za předchozí vlády.“ Viní ale z něj i Kongres.

Snížením ratingu hrozí i Moody´s

Fitch a Moody zatím USA hodnocení AAA ponechaly, ale Moody vidí budoucnost dluhopisů negativně a mohl by ke snížení přistoupit v horizontu roku až dvou.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

I když bylo snížení ratingu oznámeno až po uzavření trhů a před víkendem, kdy se neobchoduje, dá se čekat, že bude následovat další pokles na burzách, které se propadají už více než měsíc.

Snížení ratingu by mohlo znamenat, že investoři budou požadovat od americké vlády vyšší úroky, aby se pojistili proti vyššímu riziku nesplácení úvěrů. Podle analytiků oslovených deníkem The New York Times ale může být dopad kroku Standard & Poor's nakonec mírný právě proto, že zbylé dvě agentury hodnocení nesnížily.

Samotný rating je navíc jen jedním - byť důležitým - z kritérií, jimiž se investoři při hodnocení dluhopisů řídí. Ratingové agentury v letech 2001 až 2002 například hned třikrát zhoršily hodnocení Japonska, náklady na půjčování pro tamní vládu přitom nevzrostly, ale klesly.

Standard & Poor's poprvé udělila Spojeným státům špičkový rating AAA v roce 1941, připomíná ČTK. Podle deníku The New York Times tím vyjádřila široce sdílený názor, že nejbohatší stát světa nikdy nezbankrotuje. Rating také podpořila role dolaru jako přední světové měny. V současnosti ale podle analytiků USA poškozuje pat na politické scéně. Zemi tak až do počátku tohoto týdne kvůli sporům politiků hrozilo, že vůbec poprvé nebude schopná splácet své závazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám