Hlavní obsah

Akční víkend v Krakově - procházky, památky i noční řádění

Právo, Kateřina Farná

Krakov je jedno z nejromantičtějších evropských měst. Tuto téměř miliónovou polskou metropoli si užijí jak zamilované páry, tak i rodiny s dětmi nebo náruživí milovníci památek. Zkrátka nepřijde ani večírků chtivá mládež, protože Krakov je prošpikován nočními bary a kluby.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Hrad Wawel

Článek

Ačkoliv hlavním městem Polska je od konce šestnáctého století Varšava, kulturním a historickým srdcem zůstává královský Krakov, kde je zachováno nebývalé množství architektonických památek chráněných UNESCO. Toto zároveň moderní město žije i svými legendami – zejména tou o drakovi a statečném ševci. Podle pradávného příběhu žil kdysi na vrchu Wawel kníže Krak se svou dcerou.

V jeskyni pod kopcem všechny ohrožoval drak, kterého jednoho dne přemohl obyčejný obuvník lstí. Beraní kůži naplnil sírou a smolou, zašil ji a podstrčil nestvůře. Drak ji sežral, síra jej začala pálit, proto odletěl k řece Visle napít se – a pil tak dlouho, dokud nepraskl. Krakov byl vybudován v 7. až 8. století a rozkládá se na obou březích řeky. Za zakladatele je považován právě legendární kníže Krak, který na kopci nechal postavit hrad Wawel.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Pohled na rozsáhlý komplex královského hradu Wawel.

Zelené město s drakem

Roku 1364 byla založena Krakovská akademie, po Praze druhá nejstarší univerzita ve střední Evropě. Čtyři roky zde působil i legendární Mikuláš Koperník (1473–1543). Říká se, že na univerzitě hojně bádali alchymisté, a proto jsou v silných zdech zazděny desítky koček. Od jedenáctého století až do roku 1596 byl Krakov hlavním městem Polska, rozkvětu se město dočkalo ve 14. století za vlády Kazimíra Velikého a později za Jagellonců. Po slibném rozvoji ve druhé polovině 19. století bylo uchváceno Rakouskem a svobodu získalo až roku 1918.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Dominantou Hlavního náměstí je monumentální gotický chrám Panny Marie.

Přestože za světových válek mnoho památek utrpělo, zachovalé krakovské Staré Město s hradem Wawel i přilehlými čtvrtěmi, jako židovský Kazimierz, bylo v roce 1978 zapsáno na seznam UNESCO. Staré Město obklopoval hluboký vodní příkop a hradby, ty v první polovině 19. století nahradily sady o rozloze více než dvacet hektarů, což je pro procházky nebo jízdu na kole ideální místo. Na travnatém prstenci kolem historického jádra si odpočinete nejlépe s preclíkem v ruce a pozorováním mnichů a jeptišek.

Troubení hejnala a židovský Kazimierz

Historickým a turistickým centrem města je Rynek Glówny (Hlavní náměstí), jedno z největších evropských náměstí. Uprostřed se nacházejí Sukiennice, řady krámků z třináctého století, spojené v jeden celek velkou renesanční budovou. V přízemí jsou dodnes malé stánky s nejrůznějším zbožím.

Dominantu náměstí tvoří monumentální chrám Panny Marie ze 13. století s velkolepým gotickým oltářem, pro mnohé netradičním zážitkem bude troubení hejnala. Ten vždy v poledne do všech světových stran hraje zvláštní melodii, kterou v polovině přeruší.

Podle legendy totiž kdysi strážce věže začal troubit takzvaný hejnal – signál, aby město varoval před blížícími se Tatary. Jeden z útočících nájezdníků ho však zasáhl šípem do srdce dříve, než melodii dokončil.

Turisty nejvyhledávanější památkou je sídlo polských panovníků Wawel, komplex královského paláce a korunovační katedrály.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Interiér kostelíku.

Budovy, které zde vznikaly v průběhu několika staletí, představují učebnici architektury. Wawelská katedrála není jen historickou památkou, jsou zde umístěny hrobky nejvýznamnějších postav polských dějin. Uvnitř zámku se pak nacházejí díla starých mistrů, gobelíny nebo zbraně. Kuriozitou jsou ukořistěné turecké stany.

Z hradního komplexu je také krásný výhled na široké okolí. Jedinečná atmosféra návštěvníka pohltí v židovské čtvrti Kazimierz. Nachází se v jihovýchodní části starého Krakova a je to v podstatě město ve městě. Najdete zde prostory, které sloužily jako exteriéry pro natáčení oscarového filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam – kousek dál je proslavená Schindlerova fabrika.

Nepřehlédnutelné jsou Stará synagoga, Remuhova synagoga a hřbitov nebo nacistický koncentrační tábor Plaszów.

Preclíky a živá zábava

Krakov nabízí nejen víkendovou relaxaci a možnost objevování prastarých míst, turisté ocení i pestrý večerní program v desítkách hospůdek, barů a hudebních klubů. Navíc se ve všech podnicích nekouří!

Za návštěvu stojí čtvrť Nowa Huta s atmosférou alternativní kultury. Jako dělnické sídliště ji začali stavět na přelomu 40. a 50. let minulého století. Její obyvatelé se měli stát ideologickou protiváhou původním obyvatelům Krakova. Ti byli vůči poválečnému polskému režimu naladěni velmi nepříznivě.

Návštěvníci by neměli opomenout

V restauracích se domluvíte anglicky, často vás překvapí češtinou.

Ochutnat byste měli žurek, což je obdoba našeho kysela, barszcz s pirožky nebo bigos. Místní mají oblíbenou celodenní svačinku v podobě preclíků – obwarzanki, které se prodávají na všechny možné způsoby v pojízdných stáncích přímo na ulicích. Jsou levné a chutné. Populární jsou rovněž obří zapékané bagety.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Svázaný Eros je na Hlavním náměstí.

Pro milovníky kaváren a cukráren s naleštěnými výlohami a vynikajícími dezerty je Krakov tím pravým ořechovým (zejména v židovské čtvrti najdete osobité kavárny). Pokud máte rádi čokoládu, nevynechejte posezení v kavárně Wedel na hlavním náměstí. V této historické „pijárně“ čokolády se servíruje nejen tradiční horká čokoláda, ale i vynikající sladkosti včetně úžasného creme brulée. Krakov je zkrátka město mnoha chutí.

Solné doly Vělička

Pokud byste měli čas a chuť podívat se i za Krakov, za návštěvu stojí pozoruhodný komplex solných dolů Vělička, starý více než 700 let. Od Krakova je tato památka UNESCO vzdálena dvacet minut autem, jezdí sem i městská doprava a taxi.

Využít lze některý z řady organizovaných výletů. Napříč doly se šedou solí prochází trasa prohlídky přes galerie a komnaty umístěné ve třech podlažích v hloubce od 64 do 135 metrů pod zemí. Tam jsou překvapivě vybudovány restaurace nebo slavnostní sál se skvostnou výzdobou a honosnými lustry ze soli, kde se konají koncerty i svatby.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Kaple sv. Jana v solném dole Vělička.

Turistická trasa dlouhá 2,5 kilometru začíná sestupem po 400 schodech do jedné z hlavních šachet – v dole je více než 300 kilometrů chodeb, 20 kapliček a 3000 komor v devíti podlažích, přístupný je nepatrný zlomek celého komplexu. Některá místa jsou využívána k rehabilitačním účelům, v dole je poměrně teplo a je otevřen celý rok. Na místě si můžete objednat průvodce v češtině, v exponovaných turistických měsících je třeba si jej rezervovat předem.

Foto: Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám