Hlavní obsah

Číňané tvrdí, že nemají nic společného s největším útokem v historii internetu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská média odmítla tvrzení, že by země měla podíl na největším hackerském útoku v historii internetu. Podle Lidového deníku jsou spekulace o tom, že stopy ofenzívy proti největším světovým organizacím a firmám vedou k čínským hackerům, nepodložené a nezodpovědné. Tamní zákonodárci se oficiálně ještě k obvinění nevyjádřili.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je nezodpovědné spojovat Čínu s útoky hackerů,“ napsal list, který velice často reflektuje názory vládnoucí komunistické strany. Podle něj, i kdyby stopy skutečně vedly k čínským hackerům, nemůže nikdo bez pádných důkazů spojovat útoky hrstky jedinců s celým státem.

Na útok upozornila tento týden antivirová společnost McAfee. Podle ní za útokem nemůže s největší pravděpodobností stát jediný hacker, nýbrž organizovaná skupina. A podle některých odborníků se na útoku na více než 70 organizací a firem podíleli právě Číňané. [celá zpráva]

K dispozici zatím není kompletní seznam organizací, kam se podařilo hackerům proniknout, ani jaké škody přesně napáchali. Mezi napadenými by však měly podle listu The Economic Times figurovat tyto země - Spojené státy, Tchaj-wan, Indie, Jižní Korea, Vietnam či Kanada. Zmiňovány jsou také organizace Sdružení národů jihovýchodní Asie, Mezinárodní olympijský výbor (IOC), Světová antidopingová agentura a řada dalších firem, které se podílely na vojenských zakázkách nebo vývoji elektroniky.

Situace je o to vážnější, že některé organizace byly sledovány velice dlouhou dobu. Například z Mezinárodního olympijského výboru sbírali hackeři data celých 28 měsíců. Poprvé hackeři na zmiňované organizace zaútočili podle analýzy společnosti McAffe již v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám