Hlavní obsah

Homosexuálové jsou devianti, rýpl si provokatér Hájek

• Aktualizováno

Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause se pustil do ostré kritiky vedení hlavního města, které převzalo záštitu nad Festivalem tolerance Prague Pride. Hájek, známý svými neortodoxními názory, akci označil za "nátlakovou akci homosexuálů", jež překřtil na "deviantní občany". Hájek se pozastavil nad tím, jak mohou záštitu nad akcí převzít pravicoví politici v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

Článek

Hájek v textu tvrdí, že akce není "nevinnou legráckou", ale "politickou demonstrací určitého hodnotového vidění světa", který nectí tradice, kulturní kořeny a "v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu".

Podle Hájka je šokující, když se "tohoto pokřiveného hodnotového světa zastává a dokonce ho svou autoritou 'zaštiťuje' údajně pravicový primátor či poslanec". Hájek na této záštitě demonstruje úpadek ODS, která se podle něj dostala do stavu, kdy v ní  "havlismus vítězí na celé čáře".

Svoboda: je potřeba se nad Hájkovy výroky povznést

„Je to názor pana Hájka, a jak známe pana Hájka a jeho výroky z médií, je potřeba se nad to povznést. A 'havlismus' v ODS? Já tento názor nesdílím, osobně mám na spoustu oblastí rozdílný pohled než bývalý prezident Václav Havel," vyjádřil se pro Právo primátor Svoboda.

"ODS je strana postavená na toleranci a respektu k rozdílným názorům. Svoboda jednotlivce, svoboda názorů a otevřená společnost jsou hlavní principy, ke kterým se hlásím a hodlám je prosazovat. Nálepkování ze strany pana Hájka už nestojí za další můj komentář,“ sdělil primátor.

Nemá cenu reagovat, tvrdí organizátoři

Takzvaným průvodem hrdosti homosexuálů vyvrcholí v Praze 13. srpna pětidenní Festival tolerance. Karnevalový pochod gayů, lesbických žen, transsexuálů a příslušníků dalších menšin s názvem Prague Pride se v hlavním městě koná poprvé. Podobných tradičních akcí ve Vídni a dalších zahraničních metropolích se účastní desítky tisíc lidí.

Prezident Prague Pride Czeslaw Walek pro ČTK uvedl, že Hájkovy názory považuje za tak okrajové, že na ně snad ani nemá cenu reagovat. Odmítl, že by se jednalo o "nátlakovou akci homosexuálů".

Hájek se v textu nepřímo označil za "kryptofašistu", neboť se jej dotklo, že takto označil Ladislava Bátoru a hnutí D.O.S.T. poslanec ODS Boris Šťastný, který vyjádřil podporu vedení města při pořádání akce.

Hájek se ostrých vyjádření nedopustil poprvé. Když před časem prohlásil, že život i úmrtí teroristy Usámy bin Ládina je toliko mediální fikcí, ohradil se proti jeho slovům i prezident Klaus a označil je za nešťastná. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám