Hlavní obsah

Cena zlata raketově stoupla na rekordních 1669 dolarů, hrozí krize

Novinky, BBC,

Cena zlata dosáhla ve středu dalšího rekordu. Prodávalo se ze 1669 dolarů za troyskou unci. Hranici 1600 dolarů přitom překonala teprve v červenci. Naopak burzy v Evropě i v USA dále padají kvůli obavám z dluhové krize v Evropě. Předseda evropské komise José Manuel Barroso označil za nebezpečný vývoj na trhu s dluhopisy ve Španělsku a v Itálii.

Foto: Ajay Verma, Reuters

Článek

Cena zlata stoupla o 2,7 procenta a v jednu chvíli se vyšplhala až na 1669 dolarů za troyskou unci. Pak poklesla na 1667,5 dolaru, což i tak představuje nárůst o 43,5 dolaru. O jedno procento stoupal i cena stříbra, ta však nerostla tak raketově.

Prudký růst ceny zlata se označuje za indikátor nadcházející krize. Před velkými propady vždy rostlo.

Naopak akciové trhy značně propadly. Hlavní index ve Frankfurtu klesl o 3,5 %, v Paříži a v Londýně o 2,5 %. Pak se propad zastavil a ceny trh malinko ožil.

Propadly se i hlavní americké indexy Dow Jones, S 500 a Nasdaq.

Už ráno poklesly i indexy na všech asijských trzích a růst hlásí jen teheránská burza a ruský index RTS.

Poklesla i cena ropy.

Propad má více příčin

Propad na trzích nekončí, i když se američtí zákonodárci nakonec dokázali dohodnout a přijali zvýšení stropu dluhu USA.[celá zpráva]

Právě jejich neschopnost se dohodnout přispívala k propadu trhů. Nadále ale panují obavy z dluhové krize v Evropě. Ceny dluhopisů v Itálii a ve Španělsku tento týden dosáhly rekordní úrovně. Před vývojem varoval i předseda evropské komise José Manuel Barroso.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Předseda Evropské komise José Barroso

„Vývoj na trzích s dluhopisy v Itálii a ve Španělsku je důvodem pro hluboké obavy. Tento vývoj je zcela nepodložený ekonomickou a rozpočtovou situací těchto dvou členských států a kroky které činí k posílení stability,“ řekl Barroso.

Výnosy desetiletých italských a španělských dluhopisů v úterý vyskočily na rekordní úroveň od jejich vydání, úrok italských činí 6,02 % a španělských 6,14 %, což znamená, že budou-li si tyto země chtít si půjčit, budou muset zaplatit na úrocích více. V růstu pokračovaly i ve středu, než přišel pokles. Dluhopisy s úrokem nad šest procent se považují za nesplatitelné. Podal analytičky Rabobank Jane Foleyové je to důkaz neochabující krize ze zadlužení.

Obavy vzbuzuje Itálie s vysokou mírou zadlužení, které by nepomohly půjčky, jaké byly poskytnuty Řecku a Irsku. Na to je Itálie moc velká. Itálie sice schválila škrty, ale není jasné, zda je prosadí. Italský premiér Silvio Berlusconi v reakci na situaci řekl, že italské banky jsou stabilní a solventní.

K propadům také přispěla špatná data ze spotřeby v USA i to, že se růst v eurozóně zpomalil.

Reklama

Výběr článků

Načítám