Hlavní obsah

Majitel Petrovy boudy se s památkáři před požárem málem dohodl

Právo, Vladislav Prouza
Vrchlabí

Jednání mezi památkáři a majitelem Petrovy boudy pražskou společností Snowy Chalet spěly krátce před zničujícím požárem památkově chráněného objektu ke vzájemně přijatelné dohodě. Komplex Petrovy boudy složený ze třech objektů lehl v pondělí popelem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ohořelé ruiny Petrovky

Článek

Památkáři nakonec souhlasili se snížením kapacity boudy z původních 220 lůžek a zbouráním památkově nevýznamného objektu C. „Mohu potvrdit, že krátce před pondělním požárem dospěly obě strany ke konsensu,“ potvrdil Radek Vich vedoucí odboru vrchlabské radnice, pod který spadá památková péče.

„Hranice rentability pro hřebenovou boudu je dnes okolo padesáti lůžek, kam jsme plánovali dospět. Provozovat nyní na hřebenech Krkonoš boudu s vyšší kapacitou je zničující,“ podotkl jednatel firmy Snowy Chalet Karel Janda.

Snowy Chalet je kapitálově propojená se společností Unicorn, která se orientuje na informační systémy a spadá pod někdejšího podnikatele roku Vladimíra Kováře.

„Pan Kovář je majitelem společnosti, která vlastní firmu Snowy Chalet zřízenou pouze pro Petrovu boudu. Jinak fungujeme samostatně,“ vysvětlil Janda.

Založit požár nemělo pro nás smysl, brání se majitel

Schůzka majitelů léta opuštěné Petrovky s památkáři proběhla zhruba před čtrnácti dny na Petrovce, příznačně zrovna ve chvíli, kdy letos dvousetletá bouda poprvé lehce zahořela.

Účastníci schůzky zalarmovali hasiče, kteří v jedné z místností uhasili banální požár dřevěného obložení. Noc z neděle na pondělí už památné Petrově boudě přinesla totální zkázu. Firma Snowy Chalet nyní čelí spekulacím o úmyslném založení požáru s cílem vyklouznout z jurisdikce památkářů.

„Něco podobného by nemělo v době, kdy jsme spěli k dohodě, valný smysl. Požárem nám navíc narostly náklady na likvidaci ekologického odpadu a další s tím spojené záležitosti,“ tvrdí Janda.

Petrovku neměli majitelé ani pojištěnou. „Prakticky nebylo co pojišťovat, protože vlastní komplex měl takřka nulovou kapitálovou hodnotu. Jediná hodnota byla historická. Doufám, že vyšetřování spekulace vyvrátí,“ podotkl Janda.

Hasiči stále na spáleniště dohlížejí

Ohledání požářiště Petrovy boudy ve výšce 1 288 metrů doposud brání velký žár s dohořívajícího komplexu. Místo, kde do nedělní noci stávala bouda patřící společně s nedalekou Martinovkou a Labskou boudou k nejvýše položeným objektům nad Špindlerovým Mlýnem, nyní připomíná kamenné torzo přízemí a uvnitř prohořelý dřevěný skelet jedné z budov.

„Celou noc z pondělka na úterek jsme to hlídali a chladili. Hořelo to ještě pěkně. Štěstí, že kolem nemůže nic chytit. Stejně pokračuje i úterní směna. Vyšetřovatelé budou moci požářiště prohlédnout nejdříve koncem týdne,“ odhaduje hasič ze Špindlerova Mlýna Milan Růžička.

Spekulace o tom, komu zničující požár Petrovy boudy skutečně prospěl, neberou konce. „Tak si bohužel myslím, že teď je na řadě Labská bouda a problematické stavby v Krkonoších budou pomalu vyřešeny samy,“ píše v jedné z internetových diskusí neznámý abonent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám