Hlavní obsah

Afghánskopákistánská hranice je epicentrem terorismu, varoval admirál Mullen

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník amerických spojených štábů admirál Mike Mullen uvedl, že nejnebezpečnějším místem na světě je stále okolí afghánskopákistánské hranice, kde mají své bezpečné přístavy teroristé. Řekl to BBC po návštěvě amerických základen na jihu a východě Afghánistánu. Nejvíce se obává nestability v kmenových oblastech na západě Pákistánu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Náčelník spojených štábu amerických ozbrojených sil admirál Mike Mullen

Článek

Pokud by se situace v oblasti zhoršila, mohlo by to být nebezpečím pro každého, řekl admirál. Podle něj i po smrti Usámy bin Ládina mnoho jeho následovníků stále osnuje plány útoků mimo region.

Mullen taky uvedl, že své obavy probíral se špičkami pákistánských ozbrojených sil a otevřeně řekl: „Jednou z věcí, které jsem se naučil, je, že jsem o něco méně trpělivý a chci, aby se věci odehrávaly rychleji."

Přiznal ale, že Pákistán v bojích s radikálními skupinami v kmenových oblastech ztratil velké množství vojáků. Dodal však, že pokud nebude postupovat proti teroristům, jako je afghánská síť Hakkání, tak to bude negativně působit na vztahy mezi Islámábádem a Washingtonem.

Mullen, který po čtyřech letech končí ve funkci, v posledních týdnech velmi tvrdě kritizoval Pákistán, vytýkal mu nejen neochotu zasáhnout proti síti Hakkání, na kterou má vazby tajná služba ISI. [celá zpráva]

Islámábád kritizoval také za to, že nechal zlikvidovat nepohodlného novináře. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám