Hlavní obsah

Američtí zákonodárci odvrátili na poslední chvíli bankrot

Novinky, ČTK, BBC, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama oznámil v noci na pondělí, že demokraté a republikáni dosáhli dohody o navýšení stropu zadlužení. Stalo se tak na poslední chvíli, peníze americké vládě dojdou 2. srpna. Dohoda je velkým ústupkem, ne-li prohrou demokratů, strop se bude navyšovat na dvakrát. Dohodu musí ještě schválit Kongres.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Šéfové obou stran v obou komorách dosáhli dohody, která sníží deficit a odvrátí bankrot," uvedl Obama a dodal: "Tento kompromis vede k podstatnému snížení plateb,  které potřebujeme pro snížení deficitu. Nejdůležitější ale je, že nám umožní se vyhnout bankrotu."

Podporu dohodě vyjádřil nejen republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, z jehož návrhu vychází, ale také předák demokratické většiny v Senátu Harry Reid.

Republikáni prosadili navýšení stropu ve dvou krocích škrty

Podle dohody bude během deseti let navýšen strop zadlužení o 2,1 biliónu. Nyní činí  14,3 biliónu dolarů. Během té doby budou muset škrty ve výdajích činit 2,5 biliónu. V první části bude strop navýšen o 900 miliard dolarů a při škrtech výdajů v deseti následujících letech ve výši 917 miliard.

V Kongresu se pak vytvoří komise, která bude hledat další úspory. Do konce roku jich má najít 1,5 biliónu. Své návrhy představí v listopadu, pak o nich rozhodnou zákonodárci. Nalezená řešení mají umožnit dosáhnout celkové výše úspor 2,5 biliónu a umožnit další zvýšení stropu o požadovaných 2,1. Tento strop by měl bez problémů umožnit fungovat americké vládě do roku 2013.

Kongres zřejmě o navýšení stropu pro státní dluh začne jednat dnes. Přestože k dohodě z obou stran lze očekávat výhrady, díky podpoře všech špiček Kongresu je pravděpodobné, že projde. "Chci vyzvat zákonodárce z obou stran, aby udělali správnou věc a v následujících několika dnech podpořili tuto dohodu svými hlasy," uvedl Obama.

Pozitivní reakce trhů

Dosažení dohody se okamžitě projevilo na vývoji trhů. Cena zlata poklesla o 1,1 procenta na 1610,70 dolarů za troyskou unci. Naopak dolar posílil a cena ropy vzrostla.

Tokijská burza zaznamenala růst.  Klíčový index  Standard & Poor’s 500 ukončil sedmidenní pád a v Tokiu stoupl o 1,5 procenta.

Spory způsobily Wall Streetu nejhorší výsledky v letošním roce. Podle odhadů ztratily firmy na burze na tržní kapitalizaci během týdne 600 miliard dolarů.

Dopad zvýšení stropu ale může mít jen krátkodobý zotavující efekt na trhy, uvedl Mohamed A. El-Erian z největšího dluhopisového fondu Pacific Investment Management. "Jestliže Standard & Poor’s se bude držet toho, co řekla, sníží rating USA." Dohoda podle něj "neobnoví důvěru majitelů nemovitostí a společností, nezaměstnanost bude vyšší a růst bude nižší."

Mnozí ekonomové říkali, že škrty v tuto chvíli nejsou vhodné, protože zbrzdí ekonomiku, která potřebuje podpořit.

Prohra demokratů 

Demokratům pod tlakem času nezbylo než souhlasit, i když původně tvrdě odmítali zvyšování stropu ve dvou krocích, aby se v krátké době neopakovala stejná situace, která vedla k propadu trhů a snižovala důvěryhodnost USA. Ratingové agentury už hrozily, že jí sníží hodnocení.

Šéf sněmovny Boehner označil dohodu za velké vítězství republikánů. Prezident  ve svém projevu naznačil, že dohoda není blízká jeho srdci, ale že více v tuto chvíli nešlo dělat. Republikáni kontrolují sněmovnu, demokraté zároveň v Senátu nemají dostatečnou většinu na to, aby mohli blokovat jejich obstrukce.

Plán neobsahuje nové daně, které původně Obama prosazoval, i když od nich v posledních dnech ostatní demokraté ustoupili.

Američtí politici o navýšení stropu pro státní dluh jednali několik týdnů. Republikáni byli neústupní a svůj souhlas s dalším zadlužováním země podmínili dohodou o rozsáhlých rozpočtových úsporách. Situaci ztěžovala skutečnost, že Boehner měl problémy prosadit návrh škrtů ve vlastní straně kvůli odporu konzervativní části republikánů.

Příslušníkům hnutí Tea party dohoda vadí. Republikánský senátor Ron Johnson, který má  podporu Tea party, uvedl, že se velmi obává toho, že rozsah škrtů je velmi malý: "Bojím se, že to neřeší problém."

Výhradu ale mají i někteří demokraté jako Rail Grijalva: "Tato dohoda dokonce nedosáhla rovnosti mezi škrty pro pracující a spravedlivějšími příspěvky milionářů a korporací. Nebudu pro ni hlasovat."

Podoba škrtů

Bílý dům zveřejnil i podrobnosti o chystaných škrtech. Celkem 900 miliard dolarů úspor během deseti let by například měly podle dohody přinést škrty v nemandatorních výdajích. Počítá se i se škrty ve výdajích na obranu, podle Bílého domu prvními od 90. let. Půjde o 350 miliard dolarů. Úspory ale například čekají i zdravotní program Medicare pro seniory.

Reklama

Související články

V USA se předběžně dohodli o stropu dluhu

Vyjednávači republikánů a demokratů dospěli podle americké televize ABC k předběžné dohodě o zvýšení limitu zadlužení Spojených států. Zemi hrozí, že pokud by...

Výběr článků

Načítám