Hlavní obsah

Irák je nebezpečnější než před rokem, říká americký činitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Časté pumové útoky a nové vzepětí násilných akcí šíitských milicí dělají z Iráku nebezpečnější místo než před rokem. Ve v sobotu zveřejněné zprávě to uvádí americký zvláštní generální inspektor pro obnovu Iráku Stuart Bowen.

Článek

Ve zprávě určené Kongresu Spojených států a prezidentu Baracku Obamovi Bowen píše, že "Irák zůstává mimořádně nebezpečným místem. Podle mého soudu je méně bezpečný než před dvanácti měsíci."

Konstatuje, že jen v červnu přišlo v Iráku o život 15 amerických vojáků, což je nejhorší měsíční bilance za poslední dva roky. Skoro všichni se stali obětí útoků šíitských milicí.

Poukazuje i na zesílení raketových útoků na opevněnou takzvanou zelenou zónu v Bagdádu, v níž jsou vládní budovy a velvyslanectví, a na neustálé pokusy zavraždit irácké politické vůdce, soudce a příslušníky bezpečnostních sil.

Bowen taky poukazuje na velkou nestabilitu v oblastech sousedících s Íránem, kde se mísí šíitští a sunnitští muslimové a Kurdové a kde jsou často zaznamenávány krvavé pumové útoky.

Nynější situaci generální inspektor celkově srovnává s rokem 2007, kdy byl Irák na pokraji občanské války.

Mluvčí amerických sil v Iráku odmítl zprávu komentovat, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám