Hlavní obsah

Breivik plánoval více útoků, měl projít výcvikem v Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Anders Behring Breivik zadržený kvůli dvěma krvavým útokům z minulého pátku v Oslu a v jeho blízkosti měl konkrétní plány na další útoky v tentýž den. Informoval o tom podle agentury DPA jeho obhájce Geir Lippestad. Podle běloruského opozičního politika prošel Breivik výcvikem u velitele zvláštních sil v Bělorusku.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik v policejním autě odjíždí od soudu.

Článek

Advokát prohlásil, že Breivikovy teroristické plány byly obšírnější. "Měl na ten pátek ještě další plány různého rozsahu," řekl norskému deníku Aftenposten. Tyto plány prý byly "zrovna tak konkrétní", jako pumový atentát ve vládní čtvrti v Oslu a masakr na nedalekém ostrově Utoya, které si dohromady vyžádaly 76 životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostrov Utoya týden po masakruVideo: Reuters

"V ten den se staly věci, o nichž se nemohu blíže vyjadřovat. Měly za následek, že se všechno odehrálo trochu jinak, než si představoval," dodal Lippestad. Konkrétně se zmínil o Breivikově záměru "bombardovat" další dvě budovy.

Prošel výcvikem v Bělorusku, tvrdí politik

Podle prohlášení běloruského opozičního politika Michaila Rešetnikova prošel Breivik letos výcvikem v polovojenském táboře v Bělorusku.

„Breivik naštívil Bělorusko několikrát. Letos na jaře v rámci příprav svého dvojitého útoku navštívil Minsk, kde prodělal výcvik v tajném polovojenském polním táboře,“ citovala slova šéfa opoziční Strany vlastenců server Gazeta.ru. Rešetnikov se odvolává na informace z tajných služeb.

Breivik ve svém manifestu zveřejněném na internetu skutečně přiznal, že Bělorusko navštívil, aby se přesvědčil o následcích jaderného spadu po výbuchu v elektrárně Černobyl v roce 1986. Běloruské úřady potvrdily, že Breivik v zemi pobýval mezi 4. a 11. březnem 2005.

Podle Rešetnikova ale Breivik cestoval do Běloruska opakovaně na falešný pas. Výcvik měl prodělat u bývalého velitele běloruských speciálních sil. „Jeho krycí jméno v běloruské KGB bylo Viking. Říká se, že měl v Bělorusku také přítelkyni,“ řekl Rešetnikov.

Breivik se doznal, že minulý pátek v 15:26 SELČ odpálil bombu umístěnou v autě přímo před hlavní vládní výškovou budovou. Zemřelo přitom osm lidí. O dvě hodiny později začal střílet do účastníků tábora sociálnědemokratické mládeže na čtyřicet kilometrů vzdáleném ostrově, kde do svého zatčení stačil během zhruba 90 minut zavraždit 68 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám