Hlavní obsah

Velitele libyjských vzbouřenců zabili možná jeho lidé kvůli stykům s Kaddáfím

Novinky,
Benghází
Aktualizováno

Čtvrteční smrt šéfa libyjských povstaleckých jednotek Abdal Fataha Júnise je nadále zahalena tajemstvím a vyvolává spekulace o roztržce v povstaleckém hnutí. Ty v pátek dále podnítil povstalecký ministr Alí Tarhúní, který novinářům řekl, že Júnise zabili rebelové, kteří jej měli dopravit před vyšetřovací komisi. Tam měl stanout kvůli údajným stykům své rodiny s Muammarem Kaddáfím, připomněla agentura Reuters.

Foto: Esam al-Fetori, Reuters

Velitel libyjských povstaleckých sil Abdel Fatah Júnis

Článek

Tarhúní prohlásil, že muži po činu nechali Júnisovo tělo na okraji Benghází. Velitel milic, jejichž členové Júnise zabili, byl prý již zadržen. Muži, kteří vraždu provedli, ale zatím nikoliv.

„Se smutkem vás informuji o odchodu Abdíla Fatáha Juníse, vrchního velitele vzbouřeneckých sil,“ řekl šéf Národní přechodné rady Mustava Abdul Džalíl ve čtvrtek večer. „Osoba, která spáchala vraždu, byla zadržena.“ Ve vzbouřené části Libye byl vyhlášen třídenní smutek

Džalíl neuvedl identitu ani motivy útočníků. Není ani jasné, kde byl útok spáchán. Při útoku byli také zabiti dva blízcí spolupracovníci generála Juníse, plukovník Mohammad Chamís a Másir Madkar.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Krátce po oznámení smrti generála vnikla do hotelu v Benghází, kde mluvil Džalíl, ozbrojená skupina. Omezila se však jen na střelbu do vzduchu, než se ji podařilo přesvědčit, aby odešla.

Podle expertů mnozí rebelové Junísovi nevěřili, protože se dříve jako ministr vnitra podílel na operacích proti odpůrcům plukovníka Muammara Kaddáfího. V roce 1969 pomáhal Kaddáfímu při převratu, během něhož se chopil moci.

Důsledky vraždy generála

Smrt Juníse může rebely oslabit. Junís se snažil ze vzbouřenců vytvořit pravidelné jednotky a klad důraz na výcvik a velení. Přestože na Kaddáfího síly útočily letouny NATO a rebelové dostali zbraně z Kataru a z Francie, nedařilo se jim příliš postoupit. Drží východ země a několik měst na západě, zejména Misurátu. Také ovládají hory jižně od Tripolisu.

Ve čtvrtek oznámili, že ovládli Ghazaju u tuniských hranic.

Vražda generála také může oslabit politické pozice rebelů, jimž se ve světě dostává stále většího uznání. Naznačuje, že nejsou jednotní a panují mezi nimi silné spory, které dosud nebyly vidět. Na věrohodnosti tak může získat Kaddáfího tvrzení, že Libye je klanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám