Hlavní obsah

V Mogadišu po zahájení dodávek potravin propukly tvrdé boje

– Mogadišu

Těžké boje propukly ve čtvrtek v somálském hlavním městě Mogadišu den poté, co Světový potravinový program OSN zahájil dodávky pomoci kvůli hladomoru. Boje si vyžádaly čtyři mrtvé.

Článek

Boje zahájila vládní vojska podporovaný jednotkami Africké unie, která napadla islámské radikály z hnutí aš-Šabáb, kteří ovládají část města. Bojuje se na severu města, což by nemělo ohrozit rozdělování pomoci. Snahou je vytlačit je z oblasti ještě než začne ramadán, během něhož bojovníci podnikají sebevražedné atentáty.

Do Mogadiša v posledních dnech dorazilo asi sto tisíc lidí, kteří hledají pomoc z hladomoru. Utíkají i z oblastí ovládaných radikály, čeho se vzbouřenci bojí, neboť by přišli o daně a brance.

Rozepře rebelů

Aš-Šabáb oficiálně odmítá dodávky od OSN , ale někteří jeho představitelé po ní volají. Někteří říkají ´Přineste pomoc´. Jiní říkají ´Neopovažujte se´.

Někteří se staví proti pomoci západu, protože bojují proti ideologii západu," tvrdí mluvčí mezinárodní mírové mise v Somálsku (AMISOM) Paddy Ankunda. Uspěl ale Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), který rozdal téměř 400 tun potravin v oblastech kontrolovaných aš- Šabábem na jihu Somálska.

Příběhy uprchlíků

V improvizovaném uprchlickém táboře nedaleko letiště v metropoli Mogadišu na humanitární pomoc čeká asi 2000 hladových žen a dětí. Fatima Mohammedová sem s pěti dětmi putovala přes noc, aby se vyhnula hlídkám islámských radikálů. Ozbrojenci kvůli obavám z vlastního oslabení v minulosti uvalili embargo na zahraniční humanitární pomoc. Uprchlíkům říkají, že "je lepší zemřít hlady, než přijímat západ," tvrdí Somálka.

Jiná uprchlice líčí zážitky z uprchlického tábora zřízeného aš-Šabábem, kde po útěku z oblasti Bay nakrátko našla útočiště. "Jednotky nás nutily se vrátit domů, odkud jsme odešli kvůli hladu, nebo zůstat v prázdném oploceném táboře bez jídla a vody," řekla.

Jedním z několika málo mužů v táboře je dvaapadesátiletý Hassan Ibrahim. Z regionu Bakool sem přišel mezi prvními. Několik dní poté prý islamisté v Bakoolu zatkly stovky mužů, zbili je a donutili zůstat.

Zastrašování přiznali i někdejší bojovníci Šabábu. Rebelové prý několik měsíců hrozili, že pokud muži utečou do táborů, pobijí ženy a děti. Ve městě Kismayo byla ale prý vlna uprchlíků taková, že ji tamní jednotky vzbouřenců zastavit nedokázaly.

Reklama

Související témata:

Související články

OSN vyhlásí v Somálsku hladomor

V suchem nejhůře postižených regionech v Somálsku panuje hladomor. Britskému listu The Daily Telegraph to řekli dva vysoce postavení představitelé OSN....

Výběr článků

Načítám