Hlavní obsah

Breivik byl překvapen úspěchem svého plánu

Novinky, CNN,
Oslo
Aktualizováno

Anders Behring Breivik byl podle svého obhájce Geira Lippestada překvapen, že mu plán vyšel a podařilo se mu nejen odpálit nálož v Oslu, která zabila osm osob, ale také dorazit na ostrov Utoya, kde zabil dalších 68 účastníků mládežnického tábora.

Foto: Cathal McNaughton , Reuters

Růže nad záplavou dalších květin k uctění památky obětí po Breivikově řádění

Článek

Lippestad řekl, že jeho klient byl "trochu překvapen", že se mu podařilo odpálit bombu. Podle něj neočekával, že se mu podaří dosáhnout ostrova Utoya, kde se konal tábor sociálně demokratické mládeže. Tam postřílel dalších 68 lidí.

Podle Lippestada byl Breivik překvapen, že plán byl "úspěšný". "Úspěšný v jeho pojetí," dodal.

Z jeho jednání má pocit, že není příčetný, upozorňuje však, že je předčasné na tom stavět. Podle něj má Breivik pocit, že je ve válce. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Breivikův obhájce Geir Lippestad

Breivik vede válku proti islamizaci Evropy, ze strachu z muslimské Euarábie. Plyne to z 1500stránkového manifestu, který sepsal.

Inspirace u teoretiků džihádu 

Globalizovanému světu klade za vinu, že přivádí do Norska a dalších západních zemí uprchlíky a cizince. Sám ale v textu čerpá právě od ideologů al-Káidy, kteří plánovali teroristické kampaně. Podle Magnuse Ranstorpa je tato pasáž kopií teoretika násilného džihádu Abú Musaba Surího.

Podobně jako bojovníci džihádu věří v dopad činů mučedníků, kteří mohou probudit masy, aby šly do války Západu s muslimským světem, v tomto případě ale na opačné straně. Věří v teroristickou taktiku šokujících akcí, která masy probere z letargie, a v to, že zářná minulost inspiruje k boji za slibnou budoucnost. Proto uvádí odkazy na templáře.

Foto: Holm Morten, Reuters

Hořící vládní budova po explozi v Oslu

Nejde o klasického představitele nevzdělané ultrapravice. Tvrdě kritizuje pravicové bojůvky impulsivně napadající imigranty. Ty mají být nahrazeny velkými akcemi, které mají dopad. Breivik si je dobře vědom toho, jak se má vést propaganda a psychologická válka.

Ohromný objem práce

Breivik, který má jen střední školu, na svém plánu pracoval devět let a jak sám uvádí v textu, studoval různé zdroje 16 500 hodin. To je doba, kterou běžně potřebují ke studiu vysokoškoláci. Při studiu zdrojů, které zkompiloval, ale neprojevil kritický odstup, neověřoval si fakta, nepracoval s jejich interpretací.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik v policejním autě odjíždí od soudu.

Navíc je z celého textu podle Ranstorpa patrná sebestřednost útočníka, jeho narcismus. On sám se staví do středu boje, který iniciuje. Dokonce píše i jakou hudbu bude mít na iPodu v době útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V autobusu u nádraží v Oslo byl nalezen podezřelý balíčekVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám