Hlavní obsah

Breivik útočil sám, myslí si norská policie

Novinky,
Oslo
Aktualizováno

Norská policie je přesvědčena, že atentátník Anders Behring Breivik v pátek zabíjel sám. Podle agentury Reuters na tom nic nemění ani Breivikovo vyjádření, že měl komplice a v Norsku působí dvě další buňky připravené zaútočit. Exploze bomby v autě v Oslu a následná střelba na ostrově Utoya si vyžádaly podle revidovaných údajů 76 lidí.

Článek

Breivik při slyšení před soudem varoval, že v Norsku působí další dvě podobné buňky. Zdroj z vyšetřování řekl agentuře Reuters: „Mám pocit, že vyjádření obviněného má v tomto případě malou věrohodnost, ale nikdo z nás se neodváží to zcela odmítnout.“

Vyšetřovatelé rovněž pochybují, že by Brevik byl článek širší ultrapravicové sítě křižáků nebo templářů bojujících proti islámu. Panuje přesvědčení, že 32letý Breivik jednal sám, když se rozhodl chránit Evropu před kulturním marxismem a multikulturalismem.

Norská policie dokonce v pondělí zrušila speciální hraniční kontroly. Nezvýšila ani stupeň hrozby teroristického útoku a nežádala cizí země, aby zahájili po někom pátrání.

Osamělý masový vrah

I v 1500stránkovém Breivikovu manifestu stojí: „Staří říkají – když chcete něco udělat, udělejte to sami.“ Podle expertů to jen podporuje názor, že jednal sám.

„Když čtete tento dokument, máte pocit, že je sám, že je ztracen ve světě, který stvořil, a není schopen rozlišovat mezi realitou a fantazií," uvedl ředitel Centra pro asymetrické hrozby ze Švédské koleje národní obrany Magnus Ranstrop. „Masoví vrazi jsou většinou sami,“ dodal.[celá zpráva]

I když se sám hlásil k Unabomberovi, mnozí ho spíš srovnávají s Timothim McVeighem, který zabil v roce 1995 v Oklahomě 168 lidí, když odpálil bombu v kamiónu. [celá zpráva]

Vazba na samotce 

V pondělí soud rozhodl o tom, že vazba bude Breivikovi prodloužena na osm týdnů. Nejméně po čtyři týdny bude v naprosté izolaci na samotce. Nebude smět dostávat žádnou poštu, nebude smět přijímat návštěvy a nebude mít přístup k médiím.

V pondělí večer se v Oslu sešlo na 100 000 lidí, kteří si připomínali oběti. Mnozí nesli bílé a rudé růže. Desítky tisíc dalších lidí manifestovaly v Tromsö a v Bergenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám