Hlavní obsah

Obama tlačí na dohodu o rozpočtu, americké akcie padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York

Americké akciové trhy se v pondělí opět propadly a objem obchodování byl nízký. Důvodem je neschopnost republikánů a demokratů dohodnout se na zvýšení stropu zadlužení. Americký prezident Barack Obama proto vyzval republikány, aby přistoupili na kompromis. Americká ministryně zahraničí Clintonová věří, že se do 2. srpna podaří dosáhnout dohody.

Článek

Americký prezident Barack Obama v noci ve zvláštním projevu k Američanům vyzval republikány ke kompromisu ohledně navýšení stropu pro státní dluh.

"Takto nelze řídit nejskvělejší zemi na planetě. Je to nebezpečná hra, kterou jsme nikdy předtím nehráli a kterou si nemůžeme dovolit hrát ani teď. Ne v okamžiku, kdy jsou v sázce pracovní místa a živobytí tolika rodin. Nemůžeme připustit, aby se Američané stali bezděčnými oběťmi politického boje ve Washingtonu," uvedl Obama ke krachu všech dosavadních jednání o zvýšení hranice pro zadlužení USA.

Současný spor o způsob boje s vysokým zadlužením země podle něj nelze řešit jednostranně. Republikáni podle něj kromě škrtů, jež prosazují, musejí přistoupit i na zvýšení daní.

Republikáni jsou neústupní

Na projev prezidenta reagoval republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner. Neprojevil ochotu ke zvyšování daní. Rozpočtové úspory jsou podle Boehnera jedinou cestou, jak řešit současnou krizi. "Vždy jsem věřil, že čím větší je vláda, tím menší jsou lidé. A právě nyní máme vládu tak velkou a tak nákladnou, že podrývá úsilí našich lidí a brání naší ekonomice pracovat na plný výkon," řekl.

Uvedl ale, že republikáni tento týden prosadí ve Sněmovně návrh na zvýšení stropu pro dluh spojený se škrty ve výši zhruba biliónu dolarů.

Pokles amerických akcií Asie nenásledovala

Index Dow Jones klesl o 0,7 procenta, širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,56 procenta a index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,56 procenta.

Propad se v úterý nepřenesl na asijské trhy, japonský rostl v očekávání zisků společností Canon a Fuji. Index Nikkei stoupl o 0,7 procenta, jihokorejský Kospi o 0,4. MSCI Asia Pacific o 1,1 procenta a australský S/ASX 200 o procento.

Vysoko, ale pod hranicí pondělního rekordu, se drží zlato, na singapurském trhu se prodává za 1613 dolaru za troyskou unci

Obavy obchodníků

Jednání republikánů a demokratů o zvýšení stropu zadlužení selhala už druhý víkend za sebou. Musejí být uzavřena do 2. srpna. Pokud se tak nestane, hrozí zemí platební neschopnost

"Jestliže posloucháte všechny ty řeči a přečtete vše z tisku, má 2. srpen potenciál stát se jedním z nejhorších dní vůbec, pokud nebude zvýšen strop," uvedl investor firmy Haverford Trust Hank Smith. Poznamenal ale, že trhy zatím nereagují tak, že by se to mělo stát. "Politici jsou politici, ale když dojdou na konec srázu, nebudou skákat. Zvýší strop zadlužení," dodal.

Dluhová krize táhne dolů i dolar, který se vůči švýcarskému franku propadl na rekordní minimum a k jenu nejníže za čtyři měsíce. Frank představuje v době problémů USA a krize eurozóny jistotu. Dolar vůči franku oslabil o 1,5 procenta na 0,8058 franku. Frank vzrostl i k euru, a to o 1,7 procenta. Vůči dolaru však euro posílilo o 0,2 procenta na 1,4374 USD.

Návrhy demokratů a republikánů

Republikáni navrhují, aby se strop pro státní dluh zvýšil ve dvou krocích. Nejprve na půl roku zhruba o bilión, což by doprovázely zhruba stejně vysoké škrty během příštích deseti let. O dalších škrtech by se pak jednalo během následujících šesti měsíců. Obama a demokraté to ale odmítají. Podle nich je nezodpovědné, aby se za půl roku nynější krize opakovala. Plán narazil i u konzervativních republikánů, podle nichž je plán málo ambiciózní, chtěli by usilovat o vyrovnaný rozpočet.

Návrh demokratů počítá s úsporami ve výši 2,7 biliónu dolarů během deseti let. Strop pro státní dluh by se podle něj měl zvýšit tak, aby peníze vládě vydržely celý rok 2012, kdy se budou konat prezidentské volby. Ani jeden z návrhů nepočítá se zvýšením daní. Spojené státy současný strop pro zadlužení ve výši 14,29 biliónu dolarů vyčerpaly 16. května letošního roku. Další peníze a čas získaly rozpočtovými přesuny.

Reklama

Výběr článků

Načítám