Hlavní obsah

Hadžić stanul poprvé před soudem, ke své vině se nevyjádřil

Haag
Aktualizováno

Někdejší vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić stanul v pondělí poprvé před soudcem Mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY). Ke své vině se nevyjádřil. Je obviněn z válečných zločinů, obžaloba má 14 bodů.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Někdejší vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić u soudu

Článek

Hadžić má na vyjádření měsíc. Pomine-li lhůtu, bude to znamenat, že se cítí nevinen.

Někdejší prezident Republiky Srbská Krajina byl do Haagu vydán v pátek poté, co se rozhodl nepodat proti vydání odvolání. Zahájení samotného soudu se čeká za několik měsíců.

Hadžić byl zadržen minulý týden, prozradil ho pokus prodat ukradený obraz od Amedea Modiglianiho. [celá zpráva]

Hadžičovi je připisován podíl na masakru téměř 300 osob ve Vukovaru. Úřadům unikal téměř osm let poté, co byl v roce 2004 obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, včetně mučení, deportací, vyhlazování a cílené destrukce. Z Vukovaru měl deportovat 20 000 lidí.

Hadžić usiloval o vytlačení Chorvatů a dalších nesrbských obyvatel z oblastí, které v mezidobí 1992 až 1993 kontroloval.

Během války v Chorvatsku v letech 1991 až 1995 zemřelo přes 10 000 lidí.

Schwarzenberg: Vstup Srbska do EU je jistý

Dopadením Gorana Hadžiče spolu s bývalým bosenskosrbským generálem Ratkem Mladičem donedávna podmiňovala Evropská unie jednání o přístupu Srbska k unii.

Nyní už vstupu do Srbska do EU nic nebrání, pronesl v pondělí v Praze český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po setkání se svým srbským protějškem Vukem Jeremičem.

"Rád bych blahopřál Srbsku, že konečně se tohle (zatčení Hadžiče) podařilo," řekl Schwarzenberg po jednání s Jeremičem. Kromě debaty o evropské perspektivě Srbska se prý rozhovor soustředil na obchodní vztahy - české investice v Srbsku a příležitosti pro srbské firmy v ČR, uvedla ČTK.

Z čeho je Hadžić obžalován:
Bod 1: Perzekuce Chorvatů a nesrbských obyvatel z politických, rasových a náboženských důvodů.
Body 2 – 4: Zabíjení a vraždy stovky Chorvatů a nesrbských obyvatel, včetně 264 lidí, kteří byli vyvedeni z vukovarské nemocnice a zastřeleni.
Body 5 – 9: Věznění, mučení a nehumánní, kruté zacházení s tisíci zadržovanými v táborech, kde bylo běžné týrání, hladovění a sexuální útoky.
Body 10 – 11: Deportace a nucený transfer až 90 000 Chorvatů a nesrbských obyvatel z částí Chorvatska.
Body 12 – 14: Cílená destrukce a drancování veřejného nebo soukromého majetku včetně domovů a náboženských a kulturních objektů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám