Hlavní obsah

Norský střelec měl nakupovat chemikálie v Polsku

Varšava

Anders Behring Breivik, který v pátek odpálil bombu v centru Osla a na ostrově Utoya rozpoutal masakr, při němž zemřelo okolo devíti desítek lidí, nakupoval přes internet chemikálie u prodejce v polské Vratislavi, oznámil v pondělí místní rozhlas RMF-24. Polské úřady posléze popřely, že by byl nejmenovaný muž zatčen.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik na fotografii, kterou přiložil ke svému manifestu.

Článek

Mluvčí polské policie Mariusz Sokolowski potvrdil, že bezpečnostní službu kontaktovala o víkendu norská strana s podezřením, že polský obchodník dodal Breivikovi chemikálie, které potřeboval ke svým útokům. Nejmenovaný prodejce z Vratislavi obchodoval se Skandinávií, tvrdila stanice RMF-24 s tím, že obchodník byl zatčen.

To policie popírá, přiznala však, že ve skladišti s chemikáliemi ve Vratislavi byla v neděli provedena prohlídka.

Norské úřady potvrdily, že Breivikovo řádění si vyžádalo 93 oběti, čtyři lidé jsou však stále nezvěstní. Zraněných je 96. Později policie uvedla, že obětí je ve skutečnosti zřejmě méně a počet bude v průběhu pondělka upřesněn.

Breivikova otce vzali ve Francii pod ochranu

Atentátníkova otce Jense Breivika vzala pod ochranu francouzská policie, uvedla ČTK. Jeho dům v Couranelu na jihu Francie oblehli reportéři a na místě museli zasahovat policisté, aby Breivikovi zajistili soukromí.

Jens Breivik už dříve čin svého syna odsoudil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám