Hlavní obsah

Norská policie popírá selhání, k masakru jeli auty a člunem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská policie odmítá, že při pátečním masakru na ostrově Utoya zasáhla pozdě, protože se na místo zásahu přesouvala auty a po vodě. Uvedla, že to byl nejrychlejší způsob, protože nemá v metropoli k dispozici vrtulník, i když o něj v minulosti žádala. Anders Behring Breivik tak měl víc než hodinu na to, aby postřílel nejméně 86 lidí.

Foto: Reuters

Norské komando dorazilo na ostrov Utoya. Vyděšení lidé se stále schovávají před šílenou střelbou.

Článek

Policejní šéf v Oslu Anstein Gjengedal v norské televizi NRK prohlásil, že protiteroristická jednotka Delta v pátek vyrazila do akce hned po prvním poplachu, ačkoli bylo krátce po předchozí explozi ve vládní čtvrti v Oslu.

"Byli jsme tam rychle," tvrdí Gjengedal. Elitní policejní jednotka k ostrovu vzdálenému od Osla asi 45 kilometrů přijela v autech, čímž podle některých norských médií zbytečně ztratila čas. Člunu, na který pak policisté přestoupili, navíc údajně vysadil motor.

Gjengedal tvrdí, že přeprava po zemi byla v danou chvíli nejrychlejší, protože jediný vrtulník, který mohla policii poskytnout armáda, byl mimo Oslo, což by vše zdrželo. "Několik let jsme žádali o přepravní vrtulník, bez úspěchu," konstatoval policejní šéf.

Policie měla k dispozici pouze jeden monitorovací vrtulník, ale ten nebylo možné rychle využít, protože celý příslušný personál měl dovolenou.

Gjengedal také řekl, že po příjezdu policie střelec položil obě své zbraně a neozbrojený se nechal zatknout. Média původně uváděla, že střelec byl zneškodněn ze vzduchu.

Související články

Výběr článků

Načítám