Hlavní obsah

Nor při masakru postřelil afghánského uprchlíka, ten to bere s humorem

Novinky,
Oslo
Aktualizováno

Mezi desítkami postřelených na ostrově Utoya byl i Afghánec Hussein Kazemi z Herátu, který před dvěma lety požádal v Norsku o azyl. Byl postřelen do obou nohou a do paže. I tak ale může mluvit o štěstí. Zahynulo tam 86 lidí, dalších 96 bylo zraněno. Útočník používal střely dum-dum. Afgháncův příběh přiblížil list Guardian.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Žena stojí u památníku na pobřeží na dohled od ostrova Utoya, kde zahynulo 86 lidí.

Článek

Devatenáctiletý Kazemi, který v Herátu přežil lecjaká nebezpečí, byl vyděšen: „Prošel jsem v Afghánistánu mnohými nebezpečími, ale tohle je ta nejhorší zkušenost, kterou v životě mám.“

Přesto na Norsko nezanevřel: „V Norsku jsem zažil mnoho dobrého, mnoho dobrého.“

Zůstal mu i humor: „Život je takový. Na nebezpečném místě mátě vždycky šanci přežít a v bezpečném máte vždy šanci, že vás zabijí. Je to osud a nemůžete se mu vyhnout.“

Když uslyšel hluk, byl právě v jídelně. Ti, kdo si rychleji uvědomili, co se děje, už byli na zemi. "Lehl jsem si taky, ale nevěděl jsem proč," řekl. Pak uviděl střelce.

Rozhodl se utéci. Po deseti minutách s dalšími dorazil na skalnatý břeh. Ostatní najednou začali s hrůzou zírat na Kázemího. Breivik ho musel nejméně jednou trefit, zřejmě už v jídelně. "Mé nohy byly zalité krví, ale já jsem si toho nevšiml. Chtěl jsem zůstat naživu," vypověděl.

Breivik byl prchajícím v patách, takže se držel kamení, ale když se palba přiblížila k němu, skočil do vody. Plavat se nikdy neučil, okamžitě se napil vody, a tak se zachytil skaliska vyčnívajícího z vody, aby se neutopil.

Tábora se účastnilo kromě mladých sociálních demokratů i hodně uprchlíků nebo jejich dětí. [celá zpráva]

I to mohl být důvod, proč si jej útočník Anders Behring Breivik vybral vedle toho, že tam vystoupila bývalá norská premiérka Gro Harlem Brundtlandová. Deník Aftenposten uvedl, že ji chtěl zabít, ale dorazil na ostrov příliš pozdě. [celá zpráva]

Střely dum-dum

Podle lékařů používal Breivik střely dum-dum, tedy s upilovanou špičkou, které způsobují mnohem horší zranění, neboť trhají tkáň. Tyto střely jsou mezinárodně zakázané. Zřejmě si střely sám upravil. Podle policistů měl v době, kdy byl zneškodněn, u sebe ještě značné množství munice.

Jednou z jeho prvních obětí byl policista mimo službu, který měl zajišťovat bezpečnost, nevlastní bratr korunní princezny Mette Mait Trond Berntsen.

Breivik střílel po všech 

Kazemi uvedl, že střelba byla zahájena krátce poté, co skončil fotbalový zápas. Účastnili se ho aktivisté strany z celého světa, Afghánci, Gruzíni, Kurdové z Turecka i Iráku, obyvatelé Srí Lanky, Somálci a Libanonci.

Podle Kazemího ale Breivik střílel bez toho, aby si cíle vybíral. Pálil na přistěhovalce stejně jako na norské mladé sociální demokraty: „Vypadalo to, že chce zabít všechny. Nikdo neměl být ušetřen.“

Počet obětí není konečný

Počet obětí může vzrůst. Čtyři lidé z ostrova jsou nezvěstní, ale policie je dosud nenašla, protože neměla vhodný člun. Je také možné, že i počet obětí exploze v Oslu přesáhne sedm, neboť se ještě nepodařilo prohledat všechny trosky.

V pondělí má útočník poprvé stanout před soudem, kde bude obviněn. Chce vysvětlit, co ho k činu vedlo. Podle norských zákonů může dostat nanejvýš 21 let vězení. Pokud by ale byl shledán nadále nebezpečným pro společnost, nemusí být ani poté propuštěn, píše BBC.

Související články

Výběr článků

Načítám