Hlavní obsah

Hluboce otřesený Klaus odsoudil barbarský útok v Norsku

Novinky, jim

Prezident Václav Klaus vyjádřil hlubokou soustrast norskému králi Haraldovi V., jehož země drží smutek za devět desítek obětí teroristických útoků pravicového extremisty. Kondolenční telegram zaslal z Austrálie, kam byl pozván na přednáškové turné o změnách klimatu. Lítost nad krvavými událostmi vyjádřili Norsku i další čeští státníci a politici.

Článek

„Hluboce otřesen jsem vyslechl během své cesty v Austrálii zprávu o teroristických útocích v Oslu a na ostrově Utoya, které si vyžádaly mnoho nevinných obětí,“ uvedl Klaus v telegramu a vyjádřil jménem ČR králi i pozůstalým rodinám hlubokou soustrast.

„Důrazně odsuzuji barbarské metody a skutky, které vedly k tomuto krveprolití a které nelze ničím ospravedlnit. Občané naší země jsou v této chvíli s Vámi,“ dodala hlava státu.

Premiér Petr Nečas (ODS) adresoval kondolenci svému norskému protějšku Jensi Stoltenbergovi. „Dovolte mi vyjádřit Vám i norskému lidu mou hlubokou lítost nad včerejší tragédií v Oslu a na ostrově Utoya, která stála životy desítky nevinných lidí. Já i občané ČR jsme v tuto těžkou dobu v myšlenkách s Vámi a především s rodinami, které ztratily své blízké,“ uvedl Nečas.

Také ministerský předseda se cítí být hluboce otřesen, vyjádřil hlubokou soustrast a projevy extrémního násilí odsoudil

Schwarzenberg: musíme hledat příčiny

Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) v ČT uvedl, že se jedná bezpochyby o strašný čin. „Odsouzením si ovšem nepomůžeme. Musíme se zamyslet, kde jsou ty důvody, jak se člověk k tomu dostane, aby něco takového spáchal,“ řekl ministr zahraničí.

Lídr opozice, Bohuslav Sobotka (ČSSD), v první řadě odsoudil „teroristické útoky v Norsku, vedené proti vládním budovám a letnímu táboru tamních mladých sociálních demokratů“.

„Tyto brutální útoky jasně ukázaly, že je nutné se stále znovu nekompromisně a intenzivně stavět proti všem formám extremismu a terorismu, které svou zvráceností ohrožují podstatu naší svobody,“ doplnil Sobotka.

V krásné zemi fjordů byly krutě povražděny desítky nevinných lidí. Po temné noci jako by nevyšlo slunce.
Michal Hašek

Poté vyjádřil soustrast rodinám obětí a „solidaritu s norskou sociálně demokratickou stranou, se kterou nás, české sociální demokraty, spojuje dlouholeté přátelství a spolupráce“. Na závěr poznamenal, že tuto podporu zaslal jménem ČSSD i Stoltenbergovi.

K obrovské tragédii v severské zemi považované za oázu klidu a pohody se vyjádřil kromě jiných také první místopředseda ČSSD a poslanec Michal Hašek. Pro Novinky cz uvedl: „Děsivé krvavé události v Norsku mne šokovaly. V krásné zemi fjordů byly krutě povražděny desítky nevinných lidí. Po temné noci jako by nevyšlo slunce. Vyslovuji touto cestou hlubokou soustrast všem pozůstalým, všem lidem v Norsku. Buďme nyní v našich myslích s tvrdě zkoušenými obyvateli severské země."

Proti terorismu i KSČM

„Celý svět je hluboce otřesen posledními tragickými událostmi v Norsku. Hrůzné teroristické činy stály životy řady nevinných lidí. Mnohými oběťmi neslýchané zvůle a násilí se stali zejména mladí lidé, kteří měli před sebou ještě celý život,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle něj se jeho strana vždy stavěla a staví proti všem projevům terorismu a dodal, že pro podobné činy není ospravedlnění.

Jménem KSČM vyjádřil hlubokou soustrast Norům, a především lidem, kteří přišli o své nejbližší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám