Hlavní obsah

Střelec v norském táboře mohl zabít až desítky lidí, další se utopili na útěku

Oslo
Aktualizováno

Krátce po výbuchu v Oslu byl podniknut útok na letní tábor mládeže v Norsku. Podle televize Sky News se v něm střílelo a bylo zabito až 30 osob. Norská policie však potvrdila deset obětí. V táboře mělo být 560 lidí ve věku 14 až 18 let, na ostrově se konalo velké setkání při příležitosti mítinku labouristů. Toho se měl podle některých informací účastnit i premiér Jens Stoltenberg. Útočník, kterým byl norský občan, byl zadržen.

Foto: Reuters

Jeden zraněný při střelbě na ostrově Utøya je trasportován do nemocnice v Ullevaal.

Článek

Podle Sky News bylo zabito až 30 lidí, jejich počet se liší a některé zdroje mrtvé nepotvrzují vůbec. Sky News se odvolává na svědka Andre Scheieho, který řekl norskému veřejnoprávnímu rozhlasu NRK: "Na pobřeží bylo mnoho mrtvých. Bylo tam 20 až 25 mrtvých."

Podle něj další lidé zahynuli ve vodě, když se snažili uplavat.

Policie dříve večer prohlásila, že nemůže potvrdit, že někdo přišel o život. Později potvrdila deset mrtvých, k prohlášení svědka se odmítla vyjádřit. Obětí však může být více, protože řada lidí je dosud nezvěstných.

Stejně jako k pumovému útoku v centru Osla se i k tomuto činu přihlásila skupina islámských radikálů Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu). Experti však zvažují i jiné hypotézy, podle DPA konkrétně působení pravicových extremistů.

Expert na terorismus Will McCants má podle deníku The New York Times v rukou prohlášení skupiny, jež v jeho překladu zní: "Od stockholmského útoku jsme varovali před dalšími operacemi. To, co vidíte, je pouze začátek, bude toho víc."

Norská policie se však podle agentury NTB domnívá, že jde o "místní variantu terorismu", namířeného proti politickému systému.

Podle televize Sky News atentátník střílel z automatické zbraně. Na místě zasahoval protiteroristický oddíl norské policie. Na ostrově byly nalezeny další nevybuchlé nálože.

Podle agentury AP byl střelec navlečený v uniformě policie. Norská televize NRK večer oznámila, že muž na ostrov přijel a ohlásil, že chce po výbuchu v Oslu zkontrolovat zabezpečení akce. Později byl zadržen. Sky News uvedla, že byl postřelen. Jednalo se o norsky mluvícího blondýna vysokého asi metr devadesát. Policie později uvedla, že jde skutečně o norského občana.

Norská policie také uvedla, že muž byl spatřen už před explozí v Oslu. Je tak podle ní možné, že má na výbuchu v metropoli podíl.

Lidé se snažili uplavat pryč

Tábor byl na ostrově Utøya asi 40 kilometrů severozápadně od Osla. Pořádali jej sociální demokraté. Po palbě byl ostrov evakuován.

„Náhle jsme slyšeli mnoho výstřelů. Lidé utíkali a schovávali se. Bylo nám řečeno, abychom opustili ostrov,“ řekl svědek v blogu listu Guardian. Podle něj mnozí v panice prchali a skákali do vody ve snaze uplavat.

Incident potvrdil i premiér Jens Stoltenberg: „Nyní máme zprávy o vážné situaci tam, o kritické situaci na Utøye.” Očekávalo se, že se Stoltenberg mítinku na ostrově zúčastní, místo toho však pracoval doma.

Podle norské policie má útok v táboře jistou spojitost s výbuchem bomby v Oslu, k níž došlo o něco dříve.

Ansar džihád alamí (Pomocníci světového džihádu)

- donedávna byla prakticky neznámou skupinou; letos v květnu se na islamistickém serveru objevila výzva abú Sulajmána Násira z této organizace k boji proti sionisticko-křižáckým žoldákům.

- Násir vybídl k bezprostředním útokům proti Američanům a jejich spojencům ze Severoatlantické aliance na celém světě. Svá slova směřoval zejména ke stoupencům svaté války v USA a v Evropě.

- Podle internetové encyklopedie Wikipedia se organizace Ansar džihád alamí přihlásila k sebevražednému bombovému útoku ve Stockholmu v prosinci 2010, kdy zahynul atentátník a dva lidé byli zraněni.

- Podle listu The New York Times se organizace přihlásila k teroristickým útokům v Norsku z 22. července 2011, které prý označila za odpověď na zapojení norských vojáků do operací v Afghánistánu a za odpověď na urážku proroka Muhammeda.

Reklama

Výběr článků

Načítám