Hlavní obsah

Izraelci se chystají zabrat strategicky důležitá palestinská území

– Jeruzalém
Novinky, rei

Izrael v rozporu s mezinárodním právem plánuje zabrání dalších okupovaných území, čímž by narušil územní souvislost budoucího palestinského státu. Příslušné dokumenty připravila civilní správa při izraelském ministerstvu obrany, informoval v pátek server deníku Ha’arec.

Foto: Profimedia.cz

Výstavba izraelského sídliště Ariel

Článek

Interní dokument, který byl uvolněn na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím, nastiňuje postup nabytí státního vlastnictví půdy kolem města Ariel na Západním břehu Jordánu, ale také ve strategicky důležitém Jordánském údolí a na severu Mrtvého moře. Materiál se datuje do ledna, kdy také šéf oddělení pro infrastrukturu při civilní správě Zvi Cohen schválil, aby správce státního majetku převzal pod svou kontrolu půdu, u níž není jasný vlastník.

Ha’arec upozornil, že zabráním jmenovaných území by Jeruzalém nejen znovu porušil mezinárodní právo a narušil územní celistvost budoucího palestinského státu, ale také znemožnil výměnu územních celků v rámci mírové dohody mezi Izraelem a palestinskou samosprávou tak, jak to v květnu navrhl americký prezident Barack Obama. Na západní straně zelené linie – dohodnuté hranice mezi Izraelem a západním břehem – by totiž nezůstalo dost volné půdy, která by mohla být Palestincům náhradou nabídnuta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Izraelský deník v té souvislosti upozornil na to, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajně chce po Obamovi, aby se postavil za prohlášení jeho předchůdce George Bushe ml. v dopise z dubna 2004. Bush v něm uváděl, že Spojené státy podporují nové hranice, které „odrážejí novou realitu“, již představují i oblasti s izraelskou populací.

Dopis však také uvádí, že s hraničními změnami musí souhlasit obě strany. Možnost, že by pod Izrael přešlo Jordánské údolí, území na severu Mrtvého moře a Ariel ovšem loni před americkým emisarem pro Blízký východ Georgem Mitchellem vyloučil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, poznamenal Ha’arec.

Reklama

Výběr článků

Načítám