Hlavní obsah

Do Čech přicházejí silné deště, mnohde již prší

Novinky, jas
Aktualizováno

Od středy do pátku postihnou většinu republiky silné deště. Zejména na severu a severovýchodě území může během dne napršet až 50 milimetrů srážek. Ve středu odpoledne již začalo pršet na západě republiky a rovněž na severovýchodě Čech. Výstražnou informaci vydal ve středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Srážky se zvolna přesunou na Moravu a do Slezska.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Vydatný déšť se vyskytne ve středu hlavně na horách v krajích na západě republiky, během čtvrtka a noci na pátek zejména v horských oblastech na severovýchodě a východě republiky. Během 24 hodin může spadnout 40 až 50 milimetrů srážek," uvedl ČHMÚ.

Výstraha platí pro české kraje od středečního dopoledne a do večerních hodin. Pro východní části republiky je její platnost od čtvrtečního do pátečního dopoledne.

Výstražná informace je vyhlášena pro všechny kraje republiky kromě Prahy, Středočeského, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Netýká se ani Vysočiny.

Počet bouřek není výjimečný

"V těchto dnech se meteorologové setkávají zvýšenou měrou s dotazy typu? Co to je za počasí, to přece nikdy nebývalo?" uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Za uplynulých 30 let však podle něj nebyl pozorován žádný statisticky významný trend v ročním počtu bouřek. "Dnešní ráz počasí je zkrátka běžný výkyv, který k létu běžně patří," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám