Hlavní obsah

Vlnitá klávesnice od Microsoftu se lépe přizpůsobí rukám

Novinky, Tomáš Hort

Microsoft Comfort Curve Keyboard 3000 je ergonomicky vylepšená klávesnice, která má uprostřed své hlavní tlačítkové části vystouplou vlnu. Ta by měla zajistit přirozenější pozici zápěstí při psaní. Přináší také poměrně dost neobvyklých prvků, které nemusí všem vyhovovat, a na které se dnes podrobněji podíváme.

Článek

Firma Microsoft je na poli periferií k počítači jako ryba ve vodě a dá se říci, že je i průkopníkem netradičních řešení těchto výrobků.

Vymyslet v dnešní době něco revolučního je v oblasti počítačových myší či klávesnic takřka nemožné, a proto Microsoft sází mimo jiné na uspokojení potřeby těch zákazníků, kterým běžné periferie nevyhovují.

Příkladem je i série klávesnic Comfort Curve Keyboard, která pokračuje vydáním modelu s číselným označením 3000.

Jednoduchá a levná

Aktuálně stále prodávaný model Comfort Curve Keyboard 2000 je vlastně běžná klávesnice rozšířená o vrchní multimediální panel a vertikální zvlnění písmenné části kláves. Nový model 3000 je o poznání užší a jednodušší.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Microsoft Comfort Curve Keyboard 3000

Stejně jako její předchůdce je Comfort Curve Keyboard 3000 relativně levná drátová klávesnice. Na sklady českých obchodů by měla dorazit na začátku srpna v ceně okolo 350 korun. Tomu odpovídá i balení, které obsahuje pouze krátký manuál v několika jazycích a samotnou klávesnici.

Velké změny na první pohled

Hned na první pohled je několik detailů na klávesnici jiných, než je běžné. Tři informační LED diody nejsou nad, ale pod numerickou klávesnicí, což je sice netradiční, ale ne moc vhodné. Pokud budeme numerickou část používat a prst nám sjede na klávesu NumLock, zjistíme, že je celé pole vypnuté až poté, co dáme ruku z diody pryč.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Indikační LED diody jsou netradičně v pravém dolním rohu.

Tlačítko Delete nad šipkami je rozšířeno směrem nahoru, čímž do další řady vytlačilo z běžného místa Insert, který odsunul napravo PrintScreen. Toto řešení může při rychlejším psaní vyhovovat, Delete zmáčkneme jistěji.

Multimediální klávesy vymizely

Hlavní Enter je úzký v jedné řadě. Komu vyhovuje velký, zasahující do dvou řad, má smůlu. Z běžných tlačítek vybočuje i Fn, které se nachází mezi pravým Altem a Ctrl. Jeho využití se však omezuje na pár kláves, na kterých je šedivý nápis a zmáčknutím Fn se aktivuje jejich sekundární funkce.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Detailní pohled na klávesy. Jsou více zaoblené než u předešlého modelu Comfort Curve Keyborad 2000.

Multimediální klávesy byly u nového modelu notně osekány. V pravém horním rohu zůstaly pouze čtyři. Levé je tlačítko pro rychlé spuštění kalkulačky, vedle zapnutí a vypnutí přehrávaného média, další dvě jsou na zesílení a zeslabení hudby. A tím je výčet u konce. O rychlém vypnutí zvuku či tlačítku pro mail z předešlého modelu si můžeme bohužel nechat zdát.

Klávesy mají střední zdvih

Vylepšením pro méně znalé uživatele je popsání kláves v jejich spodní části. Víme tak například, co se stane, zmáčkneme-li najednou levé Ctrl V (vložit) či jinou kombinaci kláves. Výhodou oproti předešlé verzi 2000 je určitě i to, že prostřední klávesy v ohybu (písmena G, B, N nebo H) nejsou větší než ostatní.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pohled ze zadní strany ukazuje ergonomickou vlnu, která je na hlavní části kláves s písmeny.

Všechny klávesy až na horní řadu mají střední zdvih a na zmáčknutí jsou pohodlné. Po přechodu z běžné rovné klávesnice se nejdříve budete zcela jistě přepisovat, protože ohyb ve tvaru vlny, kdy prostřední písmenné klávesy jsou vystouplé, není běžný. Zda se po zvyknutí píše všemi deseti na ergonomicky vyboulené klávesnici lépe, je poměrně subjektivní.

Více designový model 

Comfort Curve Keyboard 3000 je zcela jistě mnohem více designově založený model než předchůdce s číslicí 2000. Napovídá tomu jak zeštíhlený tvar, tak lesklé plasty v okolí kláves, které jsou po rozbalení překryty průhlednou fólií. Klávesy jsou také více zaoblené.

Celá horní řada je složena z kláves, které jsou přibližně poloviční než všechny ostatní. Jedná se hlavně o Escape a F1 až F12. Zda je to dobře, nebo zda jsou lepší stejně velké, jako ostatní klávesy, je na každém uživateli. Osobně mi o něco menší nevadí.

Málo vyztužené plasty

Ve spodní části nejsou žádné nožičky, ale pouze čtyři protiskluzové podložky. Zpracování je po materiálové stránce v pořádku, ale velký nedostatek se najde. Výrobce totiž nijak speciálně klávesnici nevyztužil, což je u vlnivého tvaru problém.

Pokud totiž vezmeme výrobek na bocích a lehce proti sobě zatočíme (pravý horní roh a levý spodní roh jsou směrem dolů, ostatní dva nahoru), plast se v lícování lehce zvlní a zůstane tak. To se projevuje tím, že jeden roh klávesnice nesedí na stole a je ve vzduchu. Pomůže až opětovné natočení zpět.

Stane se to však pouze, pokud budete s klávesnicí manipulovat. Ležící na stole se takto lehce zdeformovat nemůže.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili novinku, která právě přichází na trh v podobě ergonomické klávesnice Microsoft Comfort Curve Keyboard 3000. Jedná se o levnější model s cenou kolem 350 korun, který má dvě ergonomické vlny pro lepší položení rukou a tedy psaní hlavně všemi deseti. Jde o zajímavý kousek, který je více designově založen než předchůdce s číslovkou 2000, nedá se však říci, že by byl lepší.

Na rozložení kláves a jejich výškovou vlnu je potřeba si zvyknout, avšak horší než u předchůdce je malý počet multimediálních kláves. Klávesnice má také malý Enter a větší Delete. Zpracování je slušné až na možnost ohnutí a vybočení plastů a následné nedosedání na stůl. Chytře nejsou vyřešeny ani informační LED diody, které jsou umístěny v pravém dolním rohu.

Celkově se jedná o poměrně nesourodý výrobek, který má určitě něco do sebe a pro někoho může být přínosem pro lepší psaní a pohodlí při něm, avšak multimediálním vybavením a dalšími vyjmenovanými prvky neoslňuje a spadá do průměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám