Hlavní obsah

USA zasáhla vlna veder

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy trápí od neděle vlna mimořádných veder, kdy teplota překročila magickou hranici 100 stupňů Fahrenheita (37,7 periodických °C). Na řadě míst od Michiganu po Floridu padly teplotní rekordy. Ve čtrnácti státech unie je vydáno varování před vedry, ve třech z nich aktuální.

Článek

Situace je o to horší, že v noci teploty příliš neklesají. Navíc je velmi vysoká vzdušná vlhkost, což znamená, že lidé vnímají horko jako větší, než ukazuje teploměr, uvedl meteorolog Jacob Beitlich z města Des Moines v Iowě.

V Iowě naměřili okolo 35 stupňů, vzdušná vlhkost však činí mezi 70 a 80 procenty, což působí na lidi, jako by bylo přes padesát stupňů.

"Čím je vyšší teplota, tím těžší je ochladit se pocením,“ dodává Beitlich.

Teploty mají vydržet nejen po celý tento týden, ale ještě v jeho průběhu stoupnou, v Sioux Falls v Jižní Dakotě čekají taky 35 stupňů.

Obyvatelé byli před vedry varováni a bylo jim doporučeno, aby, pokud nemusejí, nevycházeli ven. Také mají hodně pít. V Missouri bylo otevřeno několik center, kde se lidé mohou ochladit, zejména v centrech pro důchodce, ve školách a v knihovnách.

V Oklahomě už letos v 27 dnech teplota překročila 37,7 stupně Celsia.

Zatím není známo, kolik si vlna veder vyžádala obětí. Ročně však v USA na vedra zemře v průměru 115 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám