Hlavní obsah

U Lipna havaroval ultralight, přetrhal dráty vysokého napětí

– Nová Pec • Aktualizováno
Právo, Novinky, ch, fal

U Nové Pece ve směru na obec Bělá na Prachaticku v sobotu dopoledne havarovala posádka ultralightu, když se stroj zamotal do drátů vysokého napětí a přetrhal je. Zraněni byli dva členové posádky. Jeden byl letecky dopraven na popáleninové centrum do Prahy.

Foto: Jiří Falout, Právo

Trosky havarovaného letadla

Článek

"Oba asi pětatřicetiletí muži utrpěli velmi rozsáhlé popáleniny a komplikované zlomeniny. Jeden byl transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení do Českých Budějovic. Druhého vrtulník pražských záchranářů převezl na popáleninové centrum vinohradské nemocnice. Oba jsou v kritickém stavu," sdělila mluvčí záchranky Petra Kafková.

Jak sdělila mluvčí hasičů Vendula Matějů, ultralight a blízký strom hořely. Svědkům nehody se podařilo posádku vyprostit. Jednoho museli dokonce resuscitovat. Hasiči požár zlikvidovali.

Rána jak z kamenolomu

Letoun dopadl zhruba 30 metrů od břehů lipenské nádrže vedle rekreačního objektu. Po dopadu se zastavil o strom a začal hořet.

Foto: Jiří Falout, Právo

Trosky havarovaného letadla na břehu lipenské přehrady.

"Zdálo se, že mu vynechává motor nebo jsem myslel, že se dostal do nějaké turbulence. Pak zavadil o dráty vysokého napětí a následně to prásklo. Byla to rána jako z kamenolomu," popsal Právu pád letadla očitý svědek.

V obci nejde proud

„Došlo k poškození vysokého napětí, bez dodávky elektřiny je Nová Pec. Zajišťuje se náhradní napájení z linky Želnava, na druhé straně Lipna půjde o náhradní napájení linky Volary,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Foto: Jiří Falout, Právo

Trosky havarovaného letadla

Podle něj oprava poškozeného vysokého napětí proběhne v následujících dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám