Hlavní obsah

Zátěžovými testy neprošlo osm evropských bank, je mezi nimi i Volksbank

• Aktualizováno

Zátěžovými testy, jejichž výsledky v pátek zveřejnil Evropský bankovní úřad (EBA), neprošlo celkem osm bank z 91 testovaných. Je mezi nimi pět španělských, dvě řecké a jedna rakouská - Volksbank. Ta jediná z těch, co neuspěly, působí i v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Testy neprošla rakouská banka Volksbank

Článek

Finanční ústavy, které neprošly, nemají dostatečný kapitál a budou potřebovat dodatečnou finanční injekci v celkové výši asi 2,5 miliardy eur.

Dalších 16 ústavů prošlo jen velmi těsně. Banky, výše jejichž kapitálu jen těsně překročila minimální hranici, EBA doporučil k přísnějšímu dohledu

Neuspělo celkem pět španělských bank - CatalunyaCaixa, Banco Pastor, CAM, Unnim, Caja3, dvě řecké -ATE Bank, Agricultural Bank of Greece, a zmíněná Volksbank. Ještě před zveřejněním testů však bylo oznámeno, že své východoevropské pobočky prodává ruské Sberbank za 600 miliónů eur.

Ekonomové čekali horší výsledky

Výsledek je o něco lepší, než čekaly finanční trhy a než čekali ekonomové, kteří odhadovali neúspěch až 15 evropských bank.

Malý počet neúspěšných bank ovšem okamžitě vyvolal kritiku analytiků, podle nichž testy nesplnily svojí hlavní úlohu - obnovit důvěru ve stabilitu finančního systému v Evropě.

Pokud by ovšem od ledna do dubna letošního roku některé finanční ústavy nenavýšily kapitál v celkové výši 50 miliard eur, v zátěžových testech by neuspělo celkem 20 bank. Mezi "propadlíky" navíc není započítána německá zemská banka Helaba, která nedala souhlas se zveřejněním výsledků, zřejmě proto, že neprošla.

Testy rovněž odhalily, že přes očekávaný neúspěch Španělska, se příliš dobře nevedlo ani Velké Británii. Tamní banky sice testy prošly, ale v případě nejhoršího scénáře, by je čekal druhý největší propad kapitálu v celé Evropské unii. Hůře na tom bylo už jen Řecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám