Hlavní obsah

Člen církve špagetové příšery si prosadil fotku na řidičáku s cedníkem na hlavě

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Pětatřicetiletý Vídeňan Niko Alm si po několika měsících prosadil na úřadech řidičský průkaz, na němž má fotku s cedníkem na hlavě. Fotografie jinak splňuje všechny záležitosti potřebné pro podobné snímky.

Článek

Alm při vzniku dokladu argumentoval tím, že muslimské ženy se mohou na řidičský průkaz fotografovat taktéž s pokrývkou hlavy a nikdo jim to nezakazuje. Proto si také pořídil pokrývku.

Když fotku přinesl, úředníci si ničeho nevšimli. Až poté, co odešel, mu volali, že fotografii nejde použít. Alm ale na ní trval a úřady nenašly žádný argument, proč by fotka nakonec nemohla na řidičském průkazu být.

Úředníci nicméně podle ČTK téměř dva roky recesistovi nezatelefonovali, aby ho upozornili, že průkaz je hotový a může si ho vyzvednout a používat. Upozornil ho až jeden z Almových sympatizantů, který si všiml, že žádost byla schválena.

Alm průběh anabáze s úřady průběžně popisoval na svém blogu.

Církev špagetového monstra

A Alm chystá další "žertík". Plánuje obrátit se na ministerstvo kultury, aby oficiálně uznalo Církev létající špagetové příšery. Toto satirické náboženství, zvané též pastafarianismus, vzniklo před šesti lety ve Spojených státech.

Církev například uznává každý pátek jako svátek a instruuje své příznivce, aby trvali na prosazení tohoto svátku v zaměstnání, jinak prý zaměstnavatel porušuje právo na svobodné vyznání. Její členové také věří, že se v nebi nachází pivní vulkán a továrna vyrábějící striptérky.

Původně byla jen reakcí na rozhodnutí školy v americkém Kansasu vyučovat teorii o stvoření světa dle Starého zákona jako rovnocennou evoluční teorii. Zakladatelé požadovali, aby se tedy vyučovala i teorie o stvoření světa špagetovým monstrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám