Hlavní obsah

Japonská jaderná elektrárna nutila zaměstnance, aby za ni lobbovali v TV

– Tokio

Japonské společnosti provozující jaderné elektrárny jsou po fukušimské tragédii pod velkým tlakem veřejnosti, která chce, aby se mnohé uzavřely. Společnost Kyushu Electric Company proto přiměla desítky svých zaměstnanců, aby se vydávali za místní obyvatele, kteří chtějí obnovení provozu jaderné elektrárny Genkai, napsala BBC.

Foto: Kyodo, Reuters

Japonská jaderná elektrárna Genkai

Článek

Minulý týden asi padesát zaměstnanců elektrárny poslalo e-maily do televizní debaty. Podporovali v nich obnovení provozu jaderné elektrárny. Vyšetřování ve společnosti pak ukázalo, že do akce bylo zapojeno asi sto zaměstnanců.

Za akci se už minulý týden omluvil ředitel společnosti. Tento týden se ale ukázalo, že nešlo o nějakých padesát zaměstnanců, že lobbistická akce byla mnohem rozsáhlejší. Televize NHK uvedla, že třicet procent e-mailů přišlo od zaměstnanců společnosti. Vzkazy posílali zaměstnanci z více poboček.

Dvě třetiny japonských jaderných elektráren byly odstaveny po zemětřesení z 11. března, které vážně poškodilo elektrárnu Fukušima. Probíhají v nich kontroly. Genkai měla být zprovozněna jako jedna z prvních, ale vláda minulý týden ohlásila, že se musí provést pečlivější kontrola.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám