Hlavní obsah

Bývalý hokejista Jiřík uhořel v malém letadle, které se zřítilo u Brna

• Aktualizováno
Právo, ČTK, pko, čfo

V Brně-Medlánkách se zřítilo malé jednomístné sportovní letadlo. Podle policie na místě zahynul pilot. Šlo o bývalého hokejového reprezentanta Jaroslava Jiříka.

Článek

Tragédie se stala v Brně po poledni. Pro dvaasedmdesátiletého pilota šlo o první let ve zbrusu novém letadle. Muž si ultralehký sportovní stroj dovezl o víkendu a zřejmě ho chtěl vyzkoušet. Hned po startu na letišti v Brně-Medlánkách se ale dostal do potíží a zřítil se.

Více o životě a kariéře Jaroslava Jiříka:
První Čech, který hrál ve slavné NHL

Neovladatelný stroj dopadl do řepkového pole poblíž letištní dráhy, během chvíle se vzňal a pilot v něm uhořel.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Místo pádu lehkého letadla v Brně-Medlánkách

„Policisté i letečtí specialisté zjišťují, jak k nehodě došlo, a co bylo její příčinou. Úplně nový stroj v hodnotě přes milión korun byl zcela zničen,“ prohlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Na místě neštěstí po pádu letadla zasahoval vrtulník.

Protože na první pohled nebylo patrné, zda se jedná o jednomístný nebo vícemístný letoun, byl na místo povolán i vrtulník, aby propátral okolí místa dopadu a zjistil, zda se poblíž nenachází ještě další usmrcená nebo zraněná osoba. Vyšetřování příčin nehody může trvat i několik týdnů.

Foto: ČTK

Jaroslav Jiřík

Pilotem byl jednasedmdesátiletý Jaroslav Jiřík, bývalý hokejový reprezentant Československa a první Čech, který si zahrál v NHL.

Foto: ČTK

Jaroslav Jiřík

Bojovný křídelník s přezdívkou Brambor se už jako aktivní hokejista zajímal o letectví, které se rychle stalo jeho velkým koníčkem a vášní, jak Právu přiznal Jiříkův dlouholetý spoluhráč a někdejší obránce brněnské Komety i národního týmu Jaromír Meixner.

„Už jako aktivní hokejista si na zájezdech do ciziny kupoval všemožné modely letadel, které potom dlouhé hodiny pečlivě slepoval. Měl jich mraky. Doma mu visely na provázcích ze stropu,“ prozradil.

Když hokejisté Komety či reprezentačního mužstva letěli kamkoliv do zahraničí, snažil se vždycky dostat do kokpitu k pilotům. „Pletl se jim do řemesla. Všechno chtěl odkoukat. Eminentně ho zajímaly veškeré věci, které s letectvím jakkoliv souvisely. Neváhal dát poslední peníze z diet na nákup odborných časopisů,“ vzpomínal Meixner.  ultralight v roce 2008

Naposledy na jihu Moravy havaroval větroň letos

Naposledy se na jižní Moravě stala letecká nehoda s obětí na životě v říjnu 2008. Tehdy se zřítilo ultralehké letadlo nedaleko Hlubokých Dvorů na Brněnsku. Ve stroji zahynula jeho dvoučlenná posádka - pětašedesátiletý muž a sedmačtyřicetiletá žena.

Letos v dubnu na Brněnsku havaroval v polích u Jinačovic při nouzovém přistání větroň se dvěma pasažéry. Při nehodě utrpěla lehké zranění žena, muž se zranil vážněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám