Hlavní obsah

Útočník hodil hořící pochodeň do domu obývaného Romy

Právo, Novinky, ČTK, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Býchory
Aktualizováno

Neznámí útočníci hodili v pondělí v časných ranních hodinách hořící pochodeň do jednoho z bytů na okraji obce Býchory na Kolínsku. V domě žije několik rodin včetně Romů. Policie pracuje s verzí rasově motivovaného zločinu. V noci prý obcí procházela skupina lidí vykřikujících rasistická hesla.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dům na okraji Býchor, kam útočníci hodili hořící pochodeň, hlídá policie.

Článek

Kriminalisté vyšetřují případ, ačkoli se nikomu nic nestalo a obyvatelům domu se podařilo oheň hned uhasit. Škoda dosahuje jen jednoho sta korun. "Policie případ vyšetřuje jako trestný čin pokus těžké újmy na zdraví s rasovým motivem," řekl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

V domě totiž žijí i romští obyvatelé. Kriminalisté navíc zjistili, že v noci z neděle na pondělí pochodovala obcí Býchory skupina, která vykřikovala rasistická hesla. "Jeden ze skupiny pak vhodil do bytu Romů zápalnou louč," řekl Truxa.

Kdo přesně na Romy zaútočil, zatím kriminalisté prošetřují. Zjišťují také, jak velká skupina obcí prošla. Policie obehnala dům páskou a nikdo tam nyní nesmí.

Nikomu se nic nestalo

Útočník nebo útočníci hodili nejspíš otevřeným oknem do jednoho z bytů klacek obalený kusy hadrů, které byly nejspíš namočené do benzinu nebo jiné hořlavé látky a zapálené. Nejednalo se o žádnou zápalnou láhev nebo větší nebezpečnější pochodeň, takže škoda není velká.

„Nikomu se naštěstí nic nestalo, nikdo nebyl raněn, lidé v domě hned pochodeň uhasili. Škoda je 100 korun, ale přesto to budeme vyšetřovat, protože měl útok možná rasový podtext,“ řekla Právu mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Podle ní lidé tyč uhasili během minuty.

Lidé z domu jsou z útoku vyděšení a nechtěli o tom příliš mluvit. Během pondělního odpoledne někteří z obyvatel dům opustili. „Jedu k příbuzným, nechceme tady být,“ řekla Právu jedna z žen opouštějící Býchory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám