Hlavní obsah

V potopené výletní lodi na Volze našli potápěči 110 těl

Kazaň
Aktualizováno

Počet obětí nedělní tragédie na Volze prudce vzrostl. V trupu výletní lodi Bulgarija zůstalo 110 lidí a nikdo zřejmě nepřežil. Třicet z nich jsou děti. Oficiální údaje stále uvádějí devět obětí. O desítkách těl nalezených v parníku také podle agentury Reuters hovořili potápěči. Na palubě lodi bylo 199 osob, přes osmdesát z nich se jich podařilo zachránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči pátrají po pohřešovanýchVideo: Reuters

 
Článek

Loď vyrobená v roce 1955 v Československu se potopila během pouhých osmi minut. Parník se potopil v bouřlivém počasí.

Igor Panšin z ministerstva pro mimořádné události uvedl k zásahu potápěčů: "Klepali na trup lodi v naději, že jim někdo odpoví, ale naneštěstí žádná odpověď nepřišla. Pak posvítili do restaurací a viděli tam těla."

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři pátrají po obětech neštěstí na řece Volha.

Ve chvíli, kdy se loď potápěla, bylo v hudebním sále výletního parníku 30 až 50 dětí, uvedla agentura Interfax. Vzhledem tomu, jak rychle šla loď ke dnu, měly jen malou šanci zachránit se.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusové připravují záchrannou akci k potopenému parníku na VolzeVideo: Reuters

O dětech v sále informoval představitel ministerstva pro mimořádně události Tatarstánu Marat Rachmatulin. Potvrdil, že na palubě bylo 199 lidí, 148 z nich byli pasažéři, 33 osob tvořilo posádku. Původně se uvádělo, že na palubě bylo jen 167 osob, část se jich ale k plavbě neregistrovala a přesto tito lidé nastoupili. Proto počet vzrostl.

Foto: Profimedia.cz

Parník Bulgarija, který se potopil na řece Volze.

Trup lodi spočinul na dně v hloubce dvaceti metrů. Loď plula z města Bolgar do Kazaně.

Do pátrání bylo nasazeno padesát potápěčů. Prohlížení trupu lodi komplikuje extrémně špatná viditelnost do jednoho metru.

Žádní Češi na palubě nebyli. "Podle předběžného seznamu ministerstva pro mimořádné situace byli na palubě jen ruští občané, převážně z Kazaně a okolí," řekl ČTK vedoucí konzulárního úseku českého velvyslanectví v Moskvě David Nový.

Příčina tragédie známá není, spekuluje se o přetížení lodi, která byla pro 120 lidí, i o tom, že byla ve špatném stavu. Jeden ze zachráněných uvedl, že další lodě na řece jim odmítaly pomoci.

Největší lodní neštěstí v posledních letech
21. června 2008 - V potopeném filipínském trajektu Princess of the Stars, který se převrátil při tajfunu, zůstalo uvězněno několik stovek lidí (asi 850); zachránit se jich podařilo jen 56.
11. ledna 2009 - U východní Indonésie se v bouři potopil trajekt s 250 pasažéry a sedmnáctičlennou posádkou. Zachránit se podařilo jen 20 osob.
1. dubna 2009 - Libyjské úřady našly 100 utonulých uprchlíků, jejichž loď se několik dní předtím potopila u břehů Libye. Běženci z různých zemí Afriky se asi snažili dostat do Itálie.
10. září 2009 - Asi 200 lidí, většinou dětí, se utopilo po ztroskotání lodi u pobřeží afrického státu Sierra Leone.
28. července 2010 - V západokonžské provincii Bandundu asi 300 kilometrů východně od hlavního města Kinshasy se na rozbouřené řece převrátila přetížená loď; na 140 lidí zahynulo.
6. dubna 2011 - Loď s 200 africkými emigranty se potopila asi 70 kilometrů jihozápadně od jihoitalského ostrova Lampedusa v rozbouřeném moři, zachránilo se jen asi 50 běženců.
2. května 2011 - Na řece Kasai ve středním Kongu se převrhla zřejmě přetížená loď; utopilo se asi 130 lidí.
10. července 2011 - Ruský výletní parník Bulgarija se dvěma stovkami lidí na palubě se potopil na řece Volze v centrálním Rusku, nehodu zřejmě nepřežila více než stovka osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám