Hlavní obsah

Blesk udeřil do operačního střediska libereckých záchranářů

Právo, Barbora Silná
Liberec

Výboj blesku, který prolétl v neděli okolo třetí hodiny ranní operačním střediskem liberecké záchranné služby, vyřadil z provozu většinu systémů. V době, kdy výboj prošel místností, seděly na středisku tři operátorky.

Článek

„Byly sice vyděšené, ale poradily si se vším skvěle. Ihned zavolaly IT techniky a následně začaly organizovat výjezdy pouze po telefonu, nic nefungovalo,“ řekl Právu ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík. Blesk udeřil podle něho nejprve na zahradu záchranné služby a do místnosti zřejmě vletěla jedna z větví hlavního výboje.

Záchranáři se tak ocitli bez počítačových databází a systémů. „Vrátili jsme se v čase zhruba o deset až patnáct let zpátky. Operátorky ale byly zkušené a tuto dobu si pamatují, takže používaly telefony a vše zapisovaly ručně. Zbývající čtyři hodiny směny dokončily a nechtěly se nechat vystřídat,“ podotkl Mackovík a nadsázkou poznamenal, že ale během služby málem zešedivěly.

Provoz záchranné služby nebyl omezen, operační středisko fungovalo dál.
ředitel krajské záchranné služby

Počítačoví technici pak od časného rána pracují na obnově systémů. Část se jich už podařilo zprovoznit. Dopoledne už také vzlétl vrtulník záchranné služby, protože se podařilo odesílat první souřadnice.

„Provoz záchranné služby nebyl omezen, operační středisko fungovalo dál,“ shrnul ředitel. Škodu na vybavení odhadují záchranáři na 250 tisíc korun.

Také hasiči museli vyjet v Jablonci nad Nisou k požáru dřevěné kůlny. „Začala hořet v půl čtvrté ráno po úderu bleskem,“ potvrdil Právu operační důstojník libereckých krajských hasičů Zdeněk Hodač. Hasiči požár uhasili a škoda činila asi dvacet tisíc korun. Žádné další zásahy v souvislosti s rozmary počasí záchranáři ani hasiči v Libereckém kraji neměli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám