Hlavní obsah

Egypťané demonstrují za rychlejší reformy

– Káhira

Tisíce Egypťanů se v pátek znovu sešly v centru Káhiry, aby demonstrovaly za rychlejší přijetí vládních reforem. Organizátoři hovořili o plánovaném protestu miliónu lidí. Naposledy tak označili demonstrace, které v únoru ukončily tři desítky let trvající vládu prezidenta Husního Mubaraka.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Demonstrace v Káhiře se účastnily tisíce lidí.

Článek

Demonstranti chtějí především brzký soud s Mubarakem a dalšími představiteli minulého režimu. Tento týden vyvolalo pouliční nepokoje propuštění na kauci policistů obviněných ze zabití 17 lidí během únorových nepokojů.

Podle oficiálních statistik během 18 dní lidových bouří v lednu a únoru zemřelo nejméně 846 lidí a 6000 dalších bylo zraněno. Od té doby byl pouze jeden policista uznán vinným z podílu na útocích proti demonstrantům. Několik ministrů bylo ale odsouzeno, většinou za defraudace.

Datum soudu se zadržovaným 83letým exprezidentem Mubarakem, jeho rodinou a nejbližšími spolupracovníky ještě nebylo stanoveno.

Na hlavní káhirské náměstí Osvobození dorazili první protestující už v noci na pátek. Vztyčili zde stany a dokonce řídili dopravu na místo policistů, kteří se z místa stáhli, aby zabránili možným střetům.

Páteční demonstrace se účastnilo i silné opoziční hnutí Muslimské bratrstvo, které Mubarakův režim netrpěl.

Zemi spravuje armádní rada, která slíbila volby v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám