Hlavní obsah

Největší britský bulvární nedělník končí kvůli skandálu s odposlechy

Novinky,
Lodnýn
Aktualizováno

Nedělník News Of The World kvůli skandálu s odposlechy končí. Největší britský bulvární nedělník odposlouchával královskou rodinu, pozůstalé po obětech atentátů i příbuzné padlých vojáků. Ukončení vydávání oznámil ve čtvrtek ředitel vydavatelské společnosti News International James Murdoch.

Článek

Murdoch v prohlášení uvedl, že dobré věci v nedělníku byly „poskvrněny chováním, které je špatné“. Poslední číslo vyjde tuto neděli. Zanikne po 168 letech existence. Výtěžek  z posledního vydání půjde na charitu.

V posledním týdnu se skandál s odposlechy rozrůstal. Zpočátku se týkal jen politiků, celebrit a královského dvora. Posléze se ukázalo, že list nechával odposlouchávat i pozůstalé po obětech atentátů v londýnském metru ze 7. 7. 2005 nebo příbuzné padlých vojáků v Iráku a Afghánistánu. Pronikl i do mobilního telefonu zabité školačky Milly Dowlerové.[celá zpráva]

Kritika do vlastních řad

„Jestliže současná obvinění jsou pravdivá, bylo to nelidské a nemá to mít v naší firmě prostor. List News Of The World měl za úkol přivádět jiné k zodpovědnosti. Sám u sebe ale selhal,“ řekl Murdoch.

Zmínil především to, že nedělník a jeho vydavatelé nebyli schopni řešit problém dřív. První causa s odposlechy královské rodiny je z roku 2006. „Policie se soustředila na dva muže. Oba skončili ve vězení. Ale News Of The World a News International selhaly v tom, že se nedostaly k podstatě opakovaného chování. Dospěly k závěru, že to bylo spojeno jen s jedním redaktorem,“ řekl ředitel.

Murdoch také slíbil, že list dobrovolně poskytne policii všechny potřebné důkazy, a ta je posoudí. Dodal, že ti, kdo jednali špatně, musejí čelit důsledkům.

Inzerenti odcházeli

Kvůli skandálu se rozhodla v nedělníku přestat inzerovat řada velkých společností, jako jsou mobilní operátor O2 nebo automobilky Vaxhaul, Ford a Mitsubshi. [celá zpráva]

Politici zvažovali, že vyzvou k celonárodnímu bojkotu nedělníku, který měl 2,6 miliónu výtisků a byl sesterským listem deníku Sun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám