Hlavní obsah

Britský bulvár odposlouchával pozůstalé padlých vojáků, inzerenti se stahují

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Skandál s odposlechy ze strany redaktorů britského bulvárního deníku News Of The World se ve čtvrtek dále rozrostl. Ukázalo se, že odposloucháváni byli i příbuzní vojáků zabitých v Iráku a v Afghánistánu. Akcie Murdochova vydavatelského domu News Corp. klesly v USA o pět procent. Z novin se stahují velcí inzerenti, jako je Ford, Mitsubishi a Virgin Holidays.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Článek

Bulvární nedělník odposlouchával nejen celebrity, politiky a členy královské rodiny a příbuzné obětí atentátu ze 7. 7. 2005, ale také příbuzné vojáků, kteří padli v Iráku nebo v Afghánistánu. Asociace veteránů proto okamžitě zpřetrhala vazby s titulem. [celá zpráva]

V telefonu novináře News Of The World, který byl zadržen pro odposlechy v roce 2007, byla nalezena čísla vojáků nasazených v Iráku. I další důkazy naznačují, že byly jejich telefony odposlouchávány. Podle listu Daily Telegraph si nedělník najal soukromého vyšetřovatele, který je měl odposlouchávat.

Rose Gentleová, jejíž syn byl zabit v Iráku v roce 2004, sdělila BBC, že byla „zcela znechucena“.

"Jestli je to pravda, tak už si tyto noviny nikdy nekoupím. Měli by za to jít k soudu.“

Carol Valentinová, jejíž syn také zemřel v armádě, dodala, že editoři News Of The World by měli nést plnou zodpovědnost a měli by za to být trestně stíháni.

Zájem byl i o případ Diany

Scotland Yard v minulých dnech poslal také dopis právníkovi Michaelu Mansfieldovi, který zastupoval u soudu pozůstalé po milenci princezny Diany. Byl v něm varován, že zřejmě byl odposloucháván redaktory News Of The World

Politici chtějí apelovat na bojkot

Britský premiér David Cameron ve středu při bouřlivém zasedání parlamentu oznámil, že se bude vyšetřovat nejen jeden nedělník, ale obecně etika novinářů z Fleet Street, kde sídlí největší listy. Okamžitě za to sklidil kritiku, že se vše snaží odsunout. Politici zvažovali, že vyzvou k celonárodnímu bojkotu nedělníku.

Cameron je pod palbou také proto, že má na News Of The World, sesterský nedělník deníku Sun, vazby. Andy Coulson, který odešel kvůli prvním odposlechům z funkce šéfredaktora, i když nebylo prokázáno, že by do nich byl namočen, se stal Cameronovým mluvčím.

Potíže nedělníku jsou vážné

News Of The World jsou zatím nejprodávanějším britským nedělníkem se 2,6 milióny výtisků, list čte 7,6 miliónu lidí. Nyní ovšem má potíže. Okamžitě po skandálu začal přicházet o inzerenty, inzerci stáhli výrobci aut Ford, Vaxhaul a Mitsubishi i síť prodejen Lloyds a jedna ze společností magnáta Richarda Bransona, který vlastní aerolinky Virgin. Jeho společnost Virgin Holidays v nich přestala inzerovat: „Přehodnotili jsme, co jsme si i zamluvili na tuto neděli, a rozhodli jsme se nepokračovat v dalším zamlouvání prostoru.“

Ford uvedl: „Čekáme na výsledky vyšetřování News Of The World a čekáme také rychlou a adekvátní odpověď. Než ji dostaneme, budeme používat k inzerci Fordu místo News Of The World jiná média.“

Nově přestal inzerovat i operátor O2.

Otázkou je, zda se ze skandálu nedělník vzpamatuje. V Liverpoolu se sesterský The Sun nikdy nedostal na tu úroveň, kterou měl před tragédií na stadiónu v Hillsborough, kde bylo v roce 1989 ušlapáno 96 fandů kopané. Sun tehdy napsal, že fanoušci Liverpoolu močili na zasahující a mrtvým šacovali kapsy, i když ve skutečnosti pomáhali se záchranou.

Problémy měl Sun i později. V roce 2003 jeho šéfredaktorka Rebekah Brooksová přiznala před parlamentní komisí, že platili policii za informace.

Murdochovo impérium by však padnout nemělo, protože je velmi rozsáhlé a miliardář vlastní i televizi Fox, New York Post a Wall Street Journal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám