Hlavní obsah

Bulvár odposlouchával i příbuzné obětí teroristických útoků v Londýně

Novinky, rei
Londýn

Ve Velké Británii roste skandál kolem odposlechů telefonů redakcí bulvárního listu News of the World magnáta Ruperta Murdocha. Poté, co vyšlo najevo, že kromě celebrit, politiků a členů královské rodiny, byl odposloucháván i telefon zavražděné 13leté dívky, zatímco po ní policie pátrala, se potvrdilo, že redaktoři pronikli i do telefonů příbuzných obětí teroristických útoků na londýnskou hromadnou dopravu z července 2005.

Foto: Profimedia.cz

Sebevražední atentátníci v létě 2005 v Londýně zaútočili ve třech soupravách metra a v autobuse. Zemřelo 52 lidí.

Článek

Skandál se táhne několik roků. Nový rozměr dostal poté, co deník The Guardian v úterý informoval o vniknutí detektiva najatého redakcí Murdochova nedělníku do telefonu 13leté Milly Dowlerové. Dívka zmizela v březnu 2002, později byla nalezena mrtvá. Její vrah si odpykává za mřížemi doživotní trest.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděná Milly Dowlerová

Guardian s odkazem na dokumentaci z vyšetřování uvedl, že redakce pronikla do telefonu Milly ještě v době, kdy byla považována za pohřešovanou a policie, rodina a přátelé po ní intenzivně pátrali. Když byla hlasová schránka plná vzkazů od rodičů a známých a nepřijímala další, novináři údajně zprávy promazávali. Podle vyšetřovatelů se dopustili maření práce policie a dali falešnou naději rodičům, že dcera je stále naživu. [celá zpráva]

Odposlouchávali i příbuzné obětí z metra

Případ je zřejmě jen špičkou ledovce, jak naznačilo úterní vystoupení Grahama Foulkese, jehož syn zemřel při teroristických útocích v Londýně v létě 2005. Foulkes oznámil, že mu policie potvrdila, že jeho telefon byl v těžkých chvílích, které zažíval, redakcí News of the World zřejmě rovněž odposloucháván.

Guardian napsal, že policie kontaktuje i příbuzné dalších pěti desítek obětí útoků. Navíc údajně některé informace dávali za úplatu redakci policisté ze Scotland Yardu.

Znepokojení poslanci

Kauza se ve středu přenesla na půdu parlamentu, kde se o ní živě debatovalo. Premiér David Cameron označil vývoj za „šokující“, odmítl však odložit souhlas vlády s prodejem televize BSkyB Murdochovi, což vyvolalo na mediální scéně nemalé vášně. Konkurence se obává, že Murdochova News Corportation bude mít příliš velký podíl v médiích.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Aféra s odposlechy začala v roce 2005. Tehdy vyšlo najevo, že královský reportér listu Clive Goodman dal odposlouchávat členy královské rodiny, včetně princů Williama a Harryho. Redakce News of the World prohlašovala, že to byl ojedinělý přestupek. Později se ale ukázalo, že byly odposlouchávány desítky dalších osobností a celebrit včetně nynějšího starosty Londýna Borise Johnsona, herce Juda Lawa či zpěváka George Michaela.

Andy Coulson, jeden z šéfredaktorů listu z doby únosu 13leté Milly Dowlerové, se později stal mediálním poradcem premiéra Camerona. Svůj post musel v lednu opustit, když kauza s odposlechy začala kypět. Královský reportér Clive Goodman, jenž dal odposlouchávat prince a jejich příbuzné, skončil za mřížemi.

Soukromý detektiv Glenn Mulcaire, jenž zajišťoval též přístup k telefonu Milly, je vyšetřován Scotland Yardem. Policie prochází jeho poznámky a dokumenty související s odposlechy. Mají rozsah 11 tisíc stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám