Hlavní obsah

Obama by v Iráku ponechal deset tisíc vojáků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům je ochoten v Iráku po Novém roce ponechat až 10 000 amerických vojáků, požádá-li irácká vláda Američany, aby setrvali. S odkazem na zdroje z vládní administrativy to ve středu oznámila agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

V Iráku nadále působí necelých 50 000 vojáků USA, kteří mají za úkol vycvičit irácké síly.

Článek

Američané by se podle dohody měli z Iráku stáhnout do konce letošního roku. V současnosti jich je v zemi asi 46 000 a jejich úkolem je především školit a pomáhat iráckým složkám. Do bojových akcí mohou být zapojeni pouze na přání irácké strany.

Americká vláda dává opakovaně na srozuměnou, že část vojáků v zemi ponechá, bude-li si to Bagdád přát. Podle AP je to 8 500 až 10 000 vojáků.

Agentura zároveň upozornila, že proti tomu je nejen nemálo Iráčanů, ale i někteří zástupci Demokratické strany prezidenta Baracka Obamy. Ti žádají, aby Obama splnil svůj slib, že vojáky z Iráku přivede domů.

Američané provedli invazi do Iráku v březnu 2003. Více než 4460 jich tam padlo.

Reklama

Související články

Ztracených dolarů v Iráku bylo až 18 miliard

Krádež století, jak americká média označila zmizení miliard dolarů ze sklepení paláců iráckého exprezidenta Saddáma Husajna, má až trojnásobné rozměry. Uvedla...

Útoků v Iráku přibývá

Městem Díváníja ve střední části Iráku v úterý otřásl pumový útok. Nálože umístěné ve dvou automobilech před úřadem guvernéra zabily přes dvacet lidí a další...

Výběr článků

Načítám