Hlavní obsah

Rychlý mobilní 3G internet je dostupný pro více než polovinu Čechů

Vysokorychlostní mobilní sítě 3G byly v pololetí dostupné více než polovině tuzemské populace. Pokrytí udávané operátory se pohybuje mezi 50 a 55 procenty. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejvyšší pokrytí po nedávné změně metodiky udává Telefónica. V dosahu sítí je podle ní 5,8 miliónu lidí, tedy 55 procent populace. V průběhu června připojila 126 lokalit a zvýšila tak jejich celkový počet na 760.

Telefónica na jaře v porovnání s konkurenty v podílu pokrytí zaostávala. Podle ředitele provozní divize Telefóniky Petra Slováčka použití jinak nastavených kritérií O2 podhodnocovalo. Poté, co firma letos začala sdílet nově budovanou síť s T-Mobilem, zjistila rozdíly ve vykazovaném pokrytí a metodiku změnila.

T-Mobile oznámil na konci června pokrytí 50,33 procenta. Na rozdíl od konkurence firma ve své síti nasazuje technologii HSPA , která umožňuje vyšší rychlost připojení, a to teoreticky až 21 Mbit/s. Dostupnost pokrytí si mohou lidé zjistit na facebooku.

Vodafone reagoval na oznámený údaj T-Mobilu s tím, že pokrývá 50,33 procenta populace. "Tyto závody považujeme vzhledem ke způsobu měření za směšné," uvedl mluvčí Miroslav Čepický. Dodal, že firma je pro stanovení jednotné metodiky měření nezávislým subjektem.

Reálná rychlost připojení přes 3G se podle měření serveru DSL.cz v květnu pohybovala mezi 1,8 a 2,7 Mbit/s. Připojení přes 3G využívají zejména tzv. chytré mobilní telefony. Ty se v současnosti podílejí na trhu zhruba 80 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám