Hlavní obsah

Stát nevybírá na daních tolik, kolik by chtěl

Právo, zr

Státu se stále nedaří vybírat daně podle představ, které měl při sestavování státního rozpočtu na letošní rok. Daňové příjmy státu sice meziročně rostou, ale méně, než plánovalo ministerstvo financí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o necelá dvě procenta na 262,6 miliardy korun. Schválený rozpočet ovšem počítá s růstem o téměř sedm procent.

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 62,9 miliardy korun z květnových 81,5 miliardy Kč. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard Kč. Loni v červnu rozpočet vykázal deficit 75,7 miliardy Kč.

„Data z prvního pololetí nevykazují žádné známky, že by se ve státním rozpočtu schylovalo k tragédii,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Celkové příjmy rozpočtu ke konci června meziročně mírně klesly na 507,6 miliardy korun. Rozpočet přitom počítá s téměř šestiprocentním růstem.

Z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval ke konci června 50,5 miliardy korun, tedy o 14,6 % méně než loni. Rozpočet ale počítá s poklesem o 2,7 % proti roku 2010. Na sociální dávky stát vynaložil 225,7 miliardy, meziročně o čtyři procenta více. Z toho na důchodech stát vyplatil 185,2 miliardy, což je o sedm procent více než před rokem. Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci června zaplatil v meziročním srovnání o 2,7 miliardy korun více, tedy 29,8 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám