Hlavní obsah

Páteční demonstrace v Sýrii mají 28 obětí, prezident odvolal guvernéra

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Nejméně 28 obětí si vyžádaly zásahy syrských bezpečnostních sil proti pátečním demonstracím. Uvedli to obhájci lidských práv s tím, že nejvíce obětí – 16 – je z Idlibu, kde už několik dní probíhá bezpečnostní akce. Syrský prezident Bašár Asad v sobotu odvolal guvernéra provincie Hama, kde byly páteční protesty největší, účastnilo se jich 300 000 lidí.

Foto: Reuters

Páteční demonstrace v syrském městě Sukba

Článek

Idlib, kde zahynulo 16 lidí, je už několik dní dějištěm ofenzivy ozbrojených sil. Dalších osm demonstrantů bylo zastřeleno v Homsu, dva lidé v Damašku, kde se konala i manifestace příznivců prezidenta. Po jednom demonstrantovi bylo zabito v pobřežním městě Latákíja a v Halabu, cituje ČTK.

Zásahy ozbrojených sil proti demonstrantům požadujícím odchod syrského prezidenta Bašára Asada si od března vyžádaly kolem 1350 obětí z řad civilistů. Zahynulo také 350 příslušníků bezpečnostních sil, uvedla BBC. Damašek násilnosti připisuje sabotérům a sám udává na 500 mrtvých policistů a vojáků.

Po masové demonstraci odvolali guvernéra

O odvolání guvernéra provincie Hamá informovala syrská agentura SANA bez upřesnění důvodů. BBC ale v této souvislosti zmiňuje, že se v pátek ve městě Hamá uskutečnila mamutí demonstrace proti Asadovi, na kterou podle některých odhadů aktivistů přišlo až 300 000 lidí. Šéf jedné ze syrských organizací dohlížejících na dodržování lidských práv Ramí Abdíl Rahám uvedl podle BBC, že šlo „o největší demonstraci od začátku syrské revoluce“.

Jeden z obyvatel stejnojmenného města řekl BBC: „Stovky tisíc lidí skandovali ´odejdi, odejdi´, chtěli pád režimu. Celá Hamá je v ulicích.“

Podle zpravodajů armáda, která byla v Hamá, omezila na začátku týdne svou přítomnost ve městě.

Hamá byla centrem povstání Muslimského bratrstva před třiceti lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám