Hlavní obsah

Česku hrozí povodně, varují meteorologové

Novinky, mif

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před povodněmi, které by kvůli vydatným srážkám měly zasáhnout v neděli Liberecký a Ústecký kraj. K povodňové bdělosti vyzývají meteorologové také v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Foto: Martin Polák, Právo

Prudké lijáky mohou způsobit povodně.

Článek

„Během noci na neděli očekáváme na našem území od severu déšť, který bude v horských oblastech na severu území i vydatnější. Podle aktuálních předpovědních materiálů by mělo napršet během neděle a v noci na pondělí v Jizerských horách 50 až 110 mm,“ varoval Jan Šrámek z ČHMÚ.

V ostatních horských oblastech na severu a severovýchodě území by podle něj mělo napršet 25 až 60 mm. „Nejvíce pršet bude na severozápadním a západním návětří hor,“ uvedl.

Po intenzivních srážkách meteorologové očekávají během sobotní noci a neděle vzestupy hladin na Smědé, Lužické Nise, Mandavě, kde je očekáván až třetí stupeň povodňové aktivity. Hladiny budou stoupat také na Kamenici a levostranných přítocích do Ohře a Bíliny z Krušných hor.

„Na severovýchodě a východě Moravy se během neděle očekávají v povodí toků rozvodněných v minulých dnech opětovné vzestupy hladin s možností ojedinělého dosažení prvního povodňového stupně,“ doplnil Šrámek.

V první polovině příštího týdne by měly trvalé srážky ustávat. Nadále se však budou vyskytovat přeháňky a bouřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám