Hlavní obsah

Satira o papeži v depresi rozesmála po Cannes i Vary

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Představte si, že sedíte mezi kardinály na konkláve a jeden z vás se za chvíli stane papežem. Potíž je v tom, že nikdo nechce. Přesto je jeden vybrán. “Máme papeže,” oznamuje Vatikán hrdě světu. Zatímco věřící jásají, vyvolený se psychicky zhroutí.

Článek

Netradiční satirická komedie Habemus papam se nedávno stala hitem na filmovém festivalu v Cannes a teď slaví úspěch i v Karlových Varech, kde je uváděna v sekci Horizonty.

Italský režisér Nanni Moretti ve snímku použil osobitě ironický pohled na zkostnatělý svět katolické hierarchie, ale také moderní psychoanalitické metody. O díle řekl: „Nedal jsem se ovlivnit žádnou aktualitou: je to můj Vatikán, moje konkláve, moji kardinálové.”

Sám si ve filmu zahrál psychicky labilnějšího, ženou opuštěného psychoanalitika povolaného do Vatikánu, když se nově zvolený papež - v podání skvělého francouzského herce Michela Piccoliho - odmítá podvolit “boží vůli” a převzít slavnostně úřad.

Hledání řešení v mládí

A zatímco psychoanalitik zůstává za zdmi Vatikánu, aby neprozradil jméno nového papeže, ten při cestě za jiným specialistou strážcům šťastně uteče.

Nově nabytou svobodu využije k tomu, aby se zamyslel nad životem a vrátil ke snům z mládí, když se náhodně potká s herci z divadelní společnosti.

Jeho kolegové kardinálové jsou v té samé době přísně izolovaní od světa, jak nařizují staletá pravidla.

Divák může pak pod drobnohledem sledovat jejich více či méně drobné neřesti: hraní karet, žalování, pojídání silných léků nebo jen pýchu, případně fandit staříkům krátícím si dlouhou chvílí volejbalovým turnajem.

A jak to všechno dopadne? Najde v sobě nakonec sílu vrátit se do Vatikánu a převzít funkci božího náměstka na zemi? Prozradit konec by byl hřích.

Právě on dělá z filmové satiry snímek tlačící diváky do úvah, zda je volba papeže opravdu jen v rukách božích a býti papežem opravdovým naplněním církevní kariéry v životě úplně obyčejného smrtelníka, byť v kardinálském rouše.

V Itálii film boduje

O tom, že Habemus papam do kin evropské diváky láká, svědčí vysoké tržby. Jen v Itálii vydělal od poloviny letošního března, kdy měl premiéru, téměř šest miliónů eur (cca 150 miliónů korun). Jeho rozpočet přitom činil devět miliónů eur (cca 225 mil. Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám