Hlavní obsah

Prokurátor propustil Strausse-Kahna a vrátil mu kauci

New York
Aktualizováno

Newyorský prokurátor v pátek souhlasil s propuštěním zadržovaného bývalého ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna na čestné slovo. Kauce mu bude vrácena. Oznámila to televize SkyNews.

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Dominique Strauss-Kahn přichází k jednání s prokurátorem.

Článek

Strauss-Kahn je obviňován z květnového znásilnění pokojské luxusního newyorského hotelu. V pátek však list The New York Times přišel s informacemi, podle nichž se žaloba hroutí. Žena, která Strausse-Kahna ze sexuálního násilí obvinila, prý opakovaně vyšetřovatelům lhala. [celá zpráva]

Proces pokračuje

Strauss-Kahn, který byl z vazby propuštěn do domácího vězení na kauci milión dolarů, byl v pátek před polednem místního času překvapivě předvolán na prokuraturu. Případ zpochybněním věrohodnosti nařčení nekončí, neboť proti Straussovi-Kahnovi hovoří výsledky testů DNA naznačující, že došlo ke kontaktu. Další stání se uskuteční 18. července. Strauss-Kahn do té doby nesmí opustit zemi.

Strauss-Kahn, jenž kvůli skandálu odstoupil z čela MMF, kam byla tento týden zvolena jeho krajanka Christine Lagardeová, po zatčení zaplatil za propuštění z vazby a povinné stráže ve svém newyorském bytě dalších pět miliónů. Budou mu i s kaucí vráceny.

Zpráva o pochybnostech výpovědi pokojské, kterou se měl pokusit znásilnit, povzbudila ve Francii hlavně tábor socialistů. O 62letém šéfovi MFF se před jeho zatčením šeptalo jako o kandidátovi socialistů na úřad francouzského prezidenta. Z průzkumů vyplývalo, že by současnou hlavu státu Nicolase Sarkozyho porazil. Na případné oznámení kandidatury jsou stále dva týdny času.

Reklama

Výběr článků

Načítám