Hlavní obsah

Z atentátu na Harírího byl obžalován vysoce postavený člen Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Všichni čtyři lidé, na něž Zvláštní tribunál pro Libanon (STL) vydal zatykač kvůli podezření z účasti na atentátu na libanonského expremiéra Rafíka Harírího, jsou členy šíitského Hizballáhu. Je mezi nimi i jeden vysoce postavený člen této organizace.

Článek

STL ve čtvrtek předal libanonskému prokurátorovi obžalovací spis a vydal zatykače na čtyři osoby. Bejrút má 30 dní na jejich vydání. Ačkoli jména obžalovaných nebyla zveřejněna, agentura AP je získala od nejmenovaného zástupce libanonské justice. Podle něj byl zatykač vydán na padesátiletého Mustafu Badraddína z velení vojenského křídla Hizballáhu.

Je švagrem někdejšího velitele Hizballáhu Imáda Mugníji, který byl zabit v Damašku před třemi lety. Podle libanonského zdroje pak za něj Badraddín převzal odpovědnost za vojenské operace. Je znám také pod jménem Ilias Saab. Je podezříván ze spoluúčasti na atentátech na americké a francouzské velvyslanectví v Kuvajtu v roce 1983.

Dalšími třemi osobami, na něž STL vydal zatykače, jsou Sálim Ajjáš, známý také jako abú Sálim, Asad Sabra a Hasan Anísí, který si změnil jméno na Hasan Ísá. Ajjáš je podle libanonského tisku obviněn z toho, že velel skupině, která atentát na Harírího spáchala. Má americký pas a je dobrovolníkem libanonské civilní obrany.

Hizballáh obvinění odmítá

Vyšetřování STL komplikovaly obavy z toho, že bude-li mezi obžalovanými Hizballáh, vyvolá to v Libanonu násilí a nepokoje. Toto vlivné šíitské hnutí napojené na Sýrii a Írán je nyní ve vládě. Předchozí vláda padla právě kvůli spekulacím, že by mohly být vydány zatykače na členy Hizballáhu.

Hizballáh od začátku účast na Harírího vraždě popírá a STL označil za politickou páku Izraele.

Harírí spolu s 21 lidmi zemřel při atentátu v Bejrútu v únoru 2005. Harírí byl nejvlivnější sunnitský politik a před smrtí patřil ke kritikům Sýrie a jejího vlivu v Libanonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám