Hlavní obsah

USA v Iráku utrpěly největší ztráty za poslední dva roky

– Bagdád
Novinky, rei

V Iráku v červnu zemřelo nejvíce amerických vojáků za poslední dva roky. Server icasualties.org, který ztráty USA eviduje, uvádí za tento měsíc 15 zabitých příslušníků. Tolik vojáků v zemi zemřelo naposledy v červnu 2009.

Foto: Profimedia.cz

V Iráku nadále působí necelých 50 000 vojáků USA, kteří mají za úkol především vycvičit irácké síly.

Článek

Čtrnáct vojáků přitom zahynulo v boji, což je za měsíc nejvíce od června 2008, kdy jich v bitvách zahynulo 23.

Velení armády nárůst počtu obětí přičítá chystanému stažení většiny jednotek do konce roku. Pentagon ale ukazuje prstem také na Írán podporující šíitské milice, které navíc podle něj používají stále účinnější a důmyslnější zbraně a prostředky.

Podle mluvčího americké armády v Iráku generála Jeffreyho Buchanana jsou hlavními hrozbami pro Američany tři šíitské milice: Brigády zaslíbeného dne, Kataíb Hizballáh a al-Haq.

Američané provedli invazi do Iráku v březnu 2003. V prvních letech konfliktu pro něj představovaly největší hrozbu sunnitské milice.

Červen byl pro Irák co do násilností nejkrvavější měsíc od začátku roku. O život přišlo podle vládních údajů 271 lidí, což je o 34 procent více než v květnu. Naposledy byla z Iráku podobná měsíční bilance hlášena loni v září, kdy o život přišlo 273 osob.

Mezi letošními červnovými oběťmi je dle údajů ministerstva vnitra 155 civilistů, 77 policistů a 39 vojáků. Od invaze v roce 2003 v Iráku zahynulo podle odhadů víc než 110 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ztracených dolarů v Iráku bylo až 18 miliard

Krádež století, jak americká média označila zmizení miliard dolarů ze sklepení paláců iráckého exprezidenta Saddáma Husajna, má až trojnásobné rozměry. Uvedla...

Útoků v Iráku přibývá

Městem Díváníja ve střední části Iráku v úterý otřásl pumový útok. Nálože umístěné ve dvou automobilech před úřadem guvernéra zabily přes dvacet lidí a další...

Výběr článků

Načítám