Hlavní obsah

Vysoké představitele Rudých Khmerů začali soudit

– Phnompenh
Novinky,

Před Mezinárodním trestním tribunálem pro Kambodžu v pondělí stanuli čtyři bývalí vysocí představitelé Rudých Khmerů, uvedla BBC. Podle AFP je soud srovnáván s Norimberským procesem, kde soudili nacisty. Za vlády Rudých Khmerů zahynuly v letech 1975 až 1997 skoro dva milióny lidí.

Foto: Mark Peters, Reuters

Polpotův ministr zahraničí Ieng Sari (první zleva v druhé řadě) a jeho žena Ieng Thirith (druhá zprava s brýlemi) před mezinárodním tribunálem v Phnompenhu.

Článek

Hlavní ideolog režimu Nuon Chea, někdejší premiér Khieu Samphan a bývalý ministr zahraničí Ieng Sary se svou ženou Ieng Thirith, která byla ministryní sociálních věcí, byli obviněni z genocidy, ze zločinů proti lidskosti, z válečných zločinů, vražd, mučení a náboženské perzekuce.

Začátku předběžného slyšení se účastnili všichni čtyři obvinění. Jsou už staří, mají přes osmdesát a vypadali unaveně. Spekuluje se, že se konce procesu nemusejí dožít. Na rukou neměli pouta.

Předběžné slyšení potrvá čtyři dny. Během něj se nebudou předkládat žádné důkazy. Proces se rozběhne v září, kdy budou vypovídat svědci a teprve přijdou na řadu důkazy.

Z obžalovaných se krátce vyjádřil jen Nuon Chea, který vyslovil "nespokojenost s tímto slyšením". Všichni obžalovaní pravděpodobně obvinění odmítnou, v soudní síni ani neprojevili žádné emoce, napsala agentura Reuters. Nicméně už v minulosti připustili skutky, které se odehrály. Například Nuon Chea nedávno připustil, že došlo k masakru "zrádců", kteří nemohli být "převychováni" ani "napraveni".

Jako norimberský proces

Jeden z žalobců Andrew Cayley přirovnal soud k procesu s nacistickými pohlaváry: „Nebyl tu tak komplexní a velký případ od norimberského.“

Srovnání s norimberským procesem se nabízí, protože maoističtí Rudí Khmerové, kteří v zemi zaváděli agrární komunismus, postupovali neuvěřitelně brutálně, masově vyvražďovali své odpůrce, ale bezohledně likvidovali i inteligenci ve snaze nastolit rovnostářskou společnost. Mnoho lidí zemřelo hlady.

Krutovláda skončila v roce 1979, kdy Rudé Khmery odstavili Vietnamci. Vysocí představitelé režimu však nebyli pronásledováni. Dohoda o jejich kapitulaci byla podepsána až v roce 1996. Diktátorský vůdce Pol Pot zůstal na svobodě do roku 1997. O rok později zemřel.

Největší problém bude se souzením Ienga Saryho, protože před patnácti lety dostal královskou milost v rámci dohody o konečném vzdání se Rudých Khmerů, kteří působili na malém území u thajských hranic.

Třicet pět let vězení pro soudruha Ducha

Před soudem stanuly hlavy Rudých Khmerů až v novém miléniu. Jako první byl na 35 let odsouzen velitel neblaze proslulé kambodžské věznice S-21 Kang Kek Ieu, známý jako soudruh Duch (čteno dyš). Duch byl shledán vinným z účasti na vraždách a mučení a ze zločinů proti lidskosti. [celá zpráva]

Sary byl zadržen v roce 2007 [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám