Hlavní obsah

Rozpad koalice se přiblížil, ODS a TOP 09 ukončily jednání s véčkaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rozpad vládní koalice se v neděli večer přiblížil. ODS, TOP 09 a Věci veřejné (VV) se totiž na společném jednání v Kramářově vile nedohodly na programovém dodatku a dělí je zásadní spory o budoucí škrty a podobu rozpočtu na další období.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Novináři čekají před Kramářovou vilou v Praze, kde se večer konalo jednání koaličních stran.

Článek

Zatímco véčka mluvila při samostatné tiskové konferenci o porušení původní koaliční smlouvy a obavy z toho, že nynější krize se znovu objeví na podzim při projednávání rozpočtu, TOP 09 a ODS při vlastním společném vystoupení zase akcentovaly nemožnost se s VV dohodnout na posledním procentu dodatku.

Naopak se koalice dohodla na zdanění hazardu od 1. 1. 2012. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom plánoval zdanění hazardu až od roku 2013 společně s vypracováním daňové reformy.

Požadavky VV se neustále měnily, stupňovaly, ukazovaly se požadavky jiné
premiér Petr Nečas

Nakonec bylo jednání na žádost politiků z TOP 09 přerušeno, k personáliím se koaliční devítka nedostala.

Podle šéfa VV Radka Johna se koalice nedohodla na garanci, že učitelé dostanou čtyři miliardy a 14 miliard dostane státní fond dopravní infrastruktury.

„Z mého pohledu je v tuto chvíli zpochybněna původní koaliční smlouva, nikoli dodatek jako takový. Ukázalo se, že ministerstvo financí zpochybňuje původní koaliční smlouvu, co do rozpočtu jednotlivých resortů,“ uvedla první místopředsedkyně VV Karolína Peake. Podle ní jde hlavně o resorty školství a dopravy, tedy ministerstva ovládaná VV.

Schwarzenberg: VV nemají jasný program

„Stále platí 30. červen a je možné, že budeme jednat v režimu vypovězené koaliční smlouvy,“ doplnila. Podle Peake přijetím koaličního dodatku by se skryla jen „latentní nedohoda“, která by se projevila při projednávání rozpočtu v září.

„Nevím, proč se v září tato koalice bude fatálním způsobem hádat o rozpočtu, když máme prostor pro to si základní parametry vyříkat teď,“ dodala.

Premiér Petr Nečas označil nedělní jednání za „neúčelné a nekonečné“. „Požadavky VV se neustále měnily, stupňovaly, ukazovaly se požadavky jiné,“ prohlásil.

Předseda vlády potvrdil, že se koalice z 95 až 99 procent dohodla. Podle něj se nedohodly strany například na tom, aby VV měly „stranického ministra dopravy a k tomu dáreček ve formě 14 miliard“.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že VV nemají jasný program. „Nahrazují ho různými nepřetržitými požadavky. Považujeme jednání o programovém prohlášení za ukončené. Nenechám se vydírat VV, tím pro nás jednání končí,“ dodal.

Podle Nečase má přijímání státního rozpočtu standardní pravidla a K9 není fórum pro jednání o něm.

Co bude dál s vládní koalicí, nechtěla ani jedna ze tří stran spekulovat. Podle Johna záleží na vývoji v dalších dnech, pokud ale nebude dohoda do 30. června, tak VV z vlády odejdou, potvrdil.

VV: je to konec jednání

Neformální lídr VV Vít Bárta novinářům po jednání K9 v Kramářově vile řekl, že TOP 09 odmítla o některých programových bodech jednat. Věci veřejné to považují za konec jednání.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) počítá se zvýšením platů učitelům o čtyři miliardy (tentokrát ale v odměnách, nikoliv v tarifech).

„Počkám si na rozpočet. Ten se má naopak navýšit o čtyři miliardy na platy učitelů v regionálním školství. Pokud by měl být rozpočet školství zkrácen o devět miliard, bylo by to pro ČR naprosto likvidační vzhledem k tomu, že říkáme, že bychom měli být vzdělanostní společností. Nebyli bychom konkurenceschopní,“ řekl Dobeš pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a místopředseda strany a ministr obrany Alexandr Vondra před zahájením jednání K9

Poslanecký klub VV se sešel v neděli v jednu hodinu odpoledne, aby si před klíčovou schůzkou ujasnil, z jakých bodů jsou případně véčka ochotná slevit.

Nedodělky ze středy

Koalice měla v neděli dořešit nedodělané záležitosti ze středečního devítihodinového jednání.

Co se týče personálií, tak VV i nadále trvají na tom, aby měly ve vládě čtyři ministerstva a požadují výměnu nestraníka Radka Šmerdy na ministerstvu dopravy za jeho náměstka a člena VV Lukáše Hampla.

Podle informací Práva je angažmá poslance Petra Skokana na dopravě velmi nepravděpodobné. Mluvilo se ale o tom, že by mohl nahradit Kamila Jankovského na ministerstvu pro místní rozvoj.

Ve středu v noci se však Šmerdy zastal premiér Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru v Právu řekl, že z „vlády nelze dělat holubník“. Sám od sebe Šmerda také nehodlá rezignovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám