Hlavní obsah

Řecká krize slouží podle Zemana jako záminka ke zvyšování DPH

Praha

Obavy z případného řeckého bankrotu podle bývalého premiéra Miloše Zemana slouží vládě jako záminka k dalšímu možnému zvyšování daně z přidané hodnoty. Zeman to v neděli uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek pro sobotní Lidové noviny uvedl, že v případě řeckého bankrotu a následného možného útlumu evropské i české ekonomiky navrhne další škrty v rozpočtu ve výši zhruba 15 miliard korun. [celá zpráva]

Nejlepším řešením řecké krize by podle Zemana byl odchod Řecka z eurozóny. "Kdyby se realizoval ten radikální scénář, to znamená, Řecko by odešlo z eurozóny, tak právě proto, že se jedná o malou zemi, tak by to mohl být výstražný příklad pro země ostatní," uvedl Zeman.

Podle dalšího expremiéra Jana Fischera případný řecký bankrot může tuzemské ekonomice způsobit ne fatální, ale velmi vážné problémy. "První problém je nákaza na některé členy eurozóny," řekl s tím, že kromě jihoevropských zemí, jako je Španělsko a Portugalsko, mohou vážné problémy hrozit také například Irsku. Přesah krize za hranice eurozóny by podle Fischera byl citelný.

Zeman kritizuje podíl investic ve státních výdajích

Lídři eurozóny ve čtvrtek schválili společné prohlášení, v němž Řecko vyzývají k přijetí dalších úsporných opatření, jimiž podmiňují novou finanční pomoc. V jedné z méně nápadných pasáží přitom uvádí, že podílet se bude jen eurozóna a MMF. Eurozóna se chce na novém záchranném programu pro Řecko dohodnout nejpozději na začátku července. Nový záchranný program by měl opět překročit hranici 100 miliard eur a zástupci EU a MMF o něm teprve začínají jednat.

Česká vláda před časem schválila kvůli chystané důchodové reformě zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od roku 2013. Nyní je přitom základní sazba 20 procent a snížená, například na potraviny či knihy, deset procent.

Podle Zemana není dobrým trendem fakt, že každoroční deficity českého státního rozpočtu jsou stále z větší míry vytvářeny především v důsledku výdajů na spotřebu nikoliv na investice. Zatímco v roce 2002 tvořil podíl investic ve státních výdajích 30 procent, dnes je to desetina, uvedl.

Zároveň upozornil na fakt, že složená daňová kvóta je v Česku 35 procent, což je pět procentních bodů pod unijním průměrem, tudíž je v ČR ještě rezerva pro růst daní. Země by podle něj mohla zvýšit své příjmy především zvýšením přímých, nikoliv nepřímých daní.

"Všechny země na západ od nás včetně Spojených států mají systém progresivního zdanění, čili já bych v každém případě upustil od rovné daně (z příjmu) a zavedl progresivní zdanění," poznamenal. Zároveň upozornil na to, že jednu sazbu DPH má v celé EU pouze Dánsko. "Navrhuji, aby ve snížené sazbě byly jen základní potraviny a léky, nic jiného," dodal.

Naopak Fischer si další růst nepřímých daní představit umí, pokud si to situace vyžádá. "Nicméně opravdu vyčkejme, až ta situace přijde v dobré víře, že to skutečně děláme jako součást nějakého velmi ponurého a temného scénáře a z žádných jiných důvodů," podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám